Tiden är knapp för eurozonen, säger experter
USA:s president Barack Obama pratar på toppmötet i Washington DC. Toppmötet handlade om den ekonomiska krisen i Europa. EU- kommissionens ordförande Barroso (t.h) talade också om de nära ekonomiska banden med USA tillsammans med Europarådets president Herman Van Rompuy (t.v). (Foto: AFP/Mandel Ngan)


Medan kampen för att hantera den europeiska skuldkrisen rasar dök flera rapporter under de senaste dagarna upp med näst intill en  domedagsstämning i euroområdet.

Italienska medier hävdade att samtal pågår om en räddningsaktion för Italien från den Internationella valutafonden (IMF) och tyska medier rapporterar om påstådda planer om att de sex starkaste länderna i euroområdet ska forma en elit inom zonen. Storbritannien har under tiden öppet meddelat att man utarbetar beredskapsplaner för en okontrollerad kollaps av euron. Enligt en kommentar i Financial Times, ”har euroområdet faktiskt bara några dagar på sig för att undvika kollaps”.

Den inflytelserika italienska tidningen La Stampa rapporterade på söndagen att IMF förbereder ett stödpaket på 600 miljarder euro till Italien, enligt en icke namngiven tjänsteman från Washington. En talesman från IMF har sedermera förnekat uppgifterna.

Italien försöker för närvarande att få fler människor, särskilt förmögna och patriotiska italienare, att köpa statsobligationer. Bland dem som har svarat på anropet finns några av de rikaste italienska fotbollsspelarna.

Italien skulle på tisdagen ge ut tre- och tioåriga statsobligationer med en rekordstor ränta på över sju procent, enligt en rapport från Reuters på måndag kväll, medan italienska investerare kräver en ännu högre ränta för att ta på sig risken att inneha Italiens statsskulder.

Tyskland har också haft problem med att sälja sina statsobligationer men de har ändå varit motståndare till idén om en eurozonobligation, något som många observatörer anser vara absolut nödvändigt för överlevnaden av den gemensamma valutan. Istället sägs det att de försöker skapa en elitobligation för de starkaste euroländerna.

Den tyska tidningen Die Welt rapporterade på måndagen att Tyskland och Frankrike håller hemliga samtal om att skapa en obligation som utfärdats av A-klassade euroländerna, Tyskland, Frankrike, Finland, Nederländerna, Luxemburg och Österrike. Detta kan vara första steget mot en elitklubb inom zonen, enligt Die Welt, men Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble förnekar sådana planer och sade att Tyskland ”vill lösa dessa saker inom fördraget”, rapporterade Irish Times.

Storbritannien, den största ekonomin inom EU, som inte anslöt sig till den gemensamma valutan har under tiden trappat upp sin beredskapsplanering i händelse av ett sammanbrott i euroområdet, sade den brittiska finansministern George Osborne i en intervju till BBC på måndagen.

– Vi har ökat beredskapsplaneringen de senaste månaderna. Man förväntar sig att vi som brittisk regering gör det. Men det betyder inte att vi förutser något resultat. Vi är bara redo för vad än världen eller eurozonen lägger på oss, sade Osborne.

Storbritannien kan drabbas mycket hårt av en sådan kollaps eftersom de är en stor aktieägare i IMF och en stor exportör till euroområdet.  Dessutom innehar dess storbanker miljarder i eurozonskulder.

Samtidigt som de dåliga nyheterna kom från Europa var USA:s president Barack Obama värd för ett toppmöte med EU:s högsta ledare, Europarådets ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och EU:s utrikeschef Catherine Ashton, i Washington.

President Obama sade att USA är redo att hjälpa dem att lösa problemen eftersom Europas ekonomiska öde har enorma konsekvenser för den amerikanska ekonomin. Men han konstaterade också att amerikanska skattebetalare inte kommer att ta ansvar för att hjälpa Europa ut ur sin skuldkris.

– Om Europa går på lågvarv eller om Europa har problem blir det mycket svårare för oss att skapa bra jobb här hemma eftersom vi skickar så många av våra produkter och tjänster till Europa, sade Obama i en presskonferens efter toppmötet.

EU- kommissionens ordförande Barroso talade också om de nära ekonomiska banden över Atlanten och betonade att Europa arbetar hårt för att lösa problemet men att det kan ta tid.

– Vi tar omfattningen av vår utmaning på största allvar och vi förstår utmaningen, men man måste förstå att ibland tar vissa beslut tid, sade Barroso vid presskonferensen.

Amerikanska aktier sköt i höjden på måndag eftermiddag och investerarna vågade satsa igen, då den senaste tidens utveckling kommer att tvinga euroområdets ledare att införa mer kraftfulla åtgärder för att hejda den eskalerande krisen, bland annat genom att utnyttja Europeiska centralbankens (ECB) balansräkning för att köpa europeiska obligationer. Asiatiska aktier återhämtade sig också tidigt på tisdagen lokal tid, genom investerarnas hopp om att europeiska politiker kan till slut gå till en enad aktion.

Översatt från engelska