Tibetrepresentant motsäger Kinas regim om protesterna
Kinesisk militär på Lhasas gator, 15 mars 2008. (Foto: AFP)


Det tibetanska folkets representant i Taiwan bestrider den kinesiska regimens version av protesterna i Lhasa i fredags vilka ledde till att ett oklart antal tibetaner dödades.

Xinhua News, Kinas officiella nyhetsbyrå meddelade att regimen uppgett att tio civila tibetaner dödats i protesterna mot det kinesiska styret av Tibet. Enligt meddelandet anklagade den kinesiska kommunistregimen Dalai Lama för att ligga bakom protesten.

Tsegyam Ngaba, ordförande för Tibet Religious Foundation of His Holiness the Dalai Lama kritiserade på lördagen i en telefonintervju kommunistregimen, anklagade den för att ljuga och fördömde den för det våldsamma förtryck de mött de fredliga tibetanska protesterna med. Han hävdade att kommunistpartiet är skyldigt till de dödsfall som inträffat under protesterna.

Peking har förnekat att det skjutits skarpt mot tibetaner medan man slog ner protesterna och hävdade att de tio döda var ”oskyldiga civila” vilket antyder att de tibetanska demonstranterna låg bakom dödsfallen.

Ngaba bekräftade att kommunistregimens armé besköt demonstranterna och dödade tibetanska munkar och civila.

– Det är klarlagt att de besköt tibetaner. Utländska turister och tibetaner har bevittnat skottlossningen. Dessutom kan 30 eller 40 personer till ha dött till följd av skottlossningen, inklusive tibetanska munkar och civilbefolkning, sade Ngaba.

Hindustan Times rapporterade på lördagen att Tibets exilregering hävdar att 100 tibetaner dödats under protesterna.

Kinesiska kommunistpartiets ledare i Tibet sade till en Xinhua-reporter på fredagen att ”det finns tillräckliga bevis för att detta organiserats noggrant och avsiktligt av Dalai Lama.”

Att denna ”våldsamma protest” skulle ha planerats av Dalai Lama avfärdades som ”rent nonsens” av Tsegyam Ngaba.

– Detta är en uppdiktad lögn. Denna protest iscensattes av det tibetanska folket. Kommunistregimens historia är fullständigt otrolig, sade Ngaba.

Han tillade att tibetanerna valde att protestera eftersom de är rasande efter många år av förföljelse och hänsynslöst förtryck från kommunistpartiet.

– Det tibetanska folket har ingen annan utväg. De beslöt att protestera på gatorna eftersom de inte står ut längre. Men kommunistpartiet slog ner protesterna med våld, sade Ngaba.

Enligt en rapport från Xinhua News på lördagen skulle stora grupper av tibetanska munkar och civila ha slagit sönder och plundrat affärer samt bränt ner tempel.

Enligt Ngabas källor ska tibetanska demonstranter faktiskt ha satt eld på polisbilar, militärfordon och regeringsbyggnader för att visa sin avsky för kommunistpartiets totalitära styre, men man skulle aldrig ha gett sig på oskyldiga människor eftersom detta inte var målet med protesten.

På frågan om vem som bär ansvaret för dödsfallen i samband med protesterna svarade Ngaba: – Givetvis måste det kinesiska kommunistpartiet hållas ansvarigt. I åratal har man förtryckt det tibetanska folkets frihet och rättigheter och styrt landet med hårt tryck och tvång. Det tibetanska folket kan inte andas.

Detta beror på att religion sitter djupt i det tibetanska folkets hjärtan. Det kan man enligt Ngaba se på hur mycket skada kommunistpartiet åsamkat det tibetanska folkets religionsfrihet. Det är inte tillåtet att hänga Dalai Lamas porträtt på väggen. Man genomsöker till och med tibetanska kadrers hem på jakt efter foton på Dalai Lama.

De två senaste åren har man inte ens tillåtit ett buddhistiskt altare i tibetanska kadrers hem. Kommunistpartiet sprider kinesisk patriotism i alla tempel i Tibet och tvingar tibetanska munkar att ta avstånd från Dalai Lama. De tvingas också att skriva under uttalanden som fördömer Dalai Lama.

– Dessa förtrycksmetoder är mycket grymma gentemot tibetanerna.

Ngaba sade sig vara ”förkrossad och besviken” över dödsfallen i samband med protesterna. Han fördömde starkt kommunistpartiet för att man använt sig av folkets befrielsearmé för att slå ner på en fredlig protest och uppmanade Peking att använda förnuft och upphöra med de våldsamma förtrycksmetoderna.

Enligt ett samordnat uttalande från de lokala domstolarna, åklagarmyndigheten, polisavdelningen på lördagen måste ”brottslingarna”, det vill säga demonstranterna, överlämna sig till polisen innan midnatt den 17 mars. Journalister får inte komma in i Lhasa.