Tibetanska skålar får vatten att sväva (video)


En experimentell undersökning av vätskedynamiken för tibetanska skålar har visat att deras akustiska beteende liknar vinglas, och att de till och med kan få vattendroppar att sväva.

Skålarna härstammar från ritualer under 400-talet i tibetanska Himalaya, och är typiskt gjorda av bronslegeringar. De skapar fylligt ljud eller sång när sidorna och kanterna stryks eller poleras med en träklubba.

Två forskare fyllde skålarna med vatten och filmade de vibrationsmönster som uppstod. Höghastighetskameran visade hur vågor på ytan skapades vilket fick vattendroppar att bryta sig loss från och studsa omkring på ytan.

Vågorna, eller krusningarna, skapas inuti en vibrerande behållare, och ytan blir instabil så snart frekvensen överstiger ett kritiskt värde, då droppar skapas genom att ytan bryts.

”Vår studie tyder på att droppar kan fås att sväva på ytan av vätskan, förmås att studsa på eller hoppa tvärs över den vibrerande ytan på vätskan”, skrev författarna i studiens sammanfattning.

Studien gör det möjligt för forskarna att förstå hur en vätska interagerar med solida material, vilket är användbart till exempel vid beräkning av vindlaster på broar.

– Trots att vårt system utgör ett exempel på interaktion mellan vätskor och solida material så motiverades den mer av nyfikenhet än av ingenjörsmässiga tillämpningar, sade författaren John Bush vid Massachusetts Institute of Technology.

– Vi är nöjda med resultaten från vår undersökning, som vi känner har klarlagt den grundläggande fysiken i systemet. Ändå skulle man kunna hitta fler överraskningar genom att förändra skålen eller vätskans egenskaper.

Upptäckterna kan ha tillämpningar vid generering av droppar i bränsleinsprutning och i parfymsprayer. Studien publicerades 1 juli i Institute of Physics tidskrift Nonlinearity 

Översatt från engelska