Tibetanska ledare vill stoppa självbränningarna
Tibetanska delegater under Second Special General meeting of Tibetans i Dharamsala den 25 september 2012. (Foto: Manjunath Kiran / AFP / GettyImages)


Efter mer än 50 självbränningar i Tibet i protest mot det hårda kinesiska styret, sade tibetanska exilledare på fredagen att den här formen av protest måste upphöra och att man i stället ska använda sig av icke-våldsmetoder.

Exiltibetaner träffades i den nordindiska staden Dharamsala i fyra dagar och uppmanade vid slutet av sammankomsten på fredagen sina tibetanska landsmän i Kina att upphöra med självbränningarna. Många av de dussintals tibetaner som har satt eld på sig själva sedan mars 2009 var unga tibetanska munkar och nunnor i Sichuanprovinsen och i den angränsande tibetanska autonoma regionen.

”Mötet uttryckte allvarlig oro över tibetanernas tragiska självbränningar och uppmanade tibetanerna inne i Tibet att inte vidta några drastiska åtgärder,” lyder ett uttalande från den tibetanska centraladministrationen i exil.

Premiärminister Lobsang Sangay har sagt att den här metoden går emot deras princip att agera med ickevåld gentemot den kinesiska regimen, men sade att man fortfarande ville betona den svåra situationen för många tibetaner i Kina.

”Vi tibetaner har en liten befolkning och varje liv är värdefullt”, sade Penpa Tsering, en talesman för det tibetanska exilparlamentet till Associated Press. Minst 41 tibetaner har dött i självbränningar.

Samtidigt måste emellertid den kinesiska regimen upphöra med sin hårdföra politik mot tibetanerna och bör i framtiden ta ansvar för den försämrade situationen, med bland annat förstörelsen av Tibets religion, kultur och språk, sade exiltibetanerna.

Under de senaste månaderna har de kinesiska myndigheterna trappat upp sitt förtryck i tibetanska områden, och till och med gått så långt som att stänga av elektriciteten och telefonförbindelserna för att förhindra att informationen om självbränningarna sprids. Förra månaden beskrevs den tibetanska huvudstaden Lhasa som ett ”stort fängelse” av en invånare i staden i Radio Free Asia, med skaror av kinesiska säkerhetsstyrkor överallt, kontrollpunkter och kroppsskanning.

En del tibetaner har också misshandlats eller fått långa fängelsestraff, bland andra en välkänd munk som fick sju års fängelse för att ha spridit information om självbränningarna. Tidigare denna månad rapporterades det att en 17-årig tibetansk flicka som blivit misshandlad av företrädare för kinesiska myndigheter dömts till tre års fängelse för att ha delat ut flygblad.

Den tibetanska centraladministrationen lovade att ”göra sitt yttersta för att få globalt stöd för att uppfylla önskemålen från tibetanerna inne i Tibet” för att möjliggöra ”återupprättandet av frihet,” enligt uttalandet.

Ett sätt för administrationen att försöka åstadkomma detta är att samla stöd från det internationella samfundet för ett återupptagande av dialogen mellan tibetaner och den kinesiska regimen.

Dessa samtal, sades det i uttalandet, ”avstannade på grund av utebliven positiv respons från den kinesiska regeringen vilket ledde till att de tibetanska sändebuden avgick.”

Översatt från engelska.