Tibetanska intellektuella saknas efter gripanden


På senare tid har flera tibetanska författare och journalister gripits. Reportrar utan gränser har rapporterat att dessa intellektuella sitter häktade utan rättegång och av oklara anledningar.

Den internationella pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har fördömt dessa aktioner, och gjorde ett uttalande som säger: ”Det är en skam för Kina att författare och journalister i Tibet inte har tillåtelse att fritt uttrycka sina åsikter och kritisera regeringen i Peking”.

Bland de gripna tibetanerna finns Kunga Tsayang, Drokru Tsultrim, Khang Kunchok, och Tashi Rabten. Var de befinner sig är oklart enligt Woeser, en tibetansk skribent i Peking.

Kunga Tsayang är munk i den tibetanska autonoma regionen Guolu, Qinghaiprovinsen. Han är populär författare, fotograf och medlem i en lokal miljöskyddsorganisation. Tsayang har skrivit artiklar som berömmer Dalai Lama och förordar förebyggande av aids. Han hämtades av polisen från Labrangklostret i Gansuprovinsen den 17 mars 2009.

Andra har tidigare fängslats av de kinesiska myndigheterna för att ha uttalat sig om kommunistpartiets påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna.

Woesers blogg avslöjade också förra onsdagen en ung students självmord i Mellanskola nummer ett i Huangnan, Qinghaiprovinsen. Självmordet skedde i slutet av förra året. Studenten skrev i sitt avskedsbrev att han hoppades hans dödsfall skulle skapa medvetenhet om tibetanernas öde och bevisa att tibetaner inte har personliga friheter. Den unge studenten önskade också att tibetaner skulle förena sig och sträva efter frihet. Efter det att incidenten blev känd avskedades rektorn på skolan och den högste chefen blev förflyttad.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20849/