Tibetanska elever protesterar på gatorna mot nya språkregler
Tibetaner samlas för att be vid ett tempel i den tibetanska huvudstaden Lhasa. Över hela den tibetanska regionen har tusentals elever protesterat mot en ny politik som ska göra mandarin till det enda skolspråket. (Foto: AFP/Topshots China)


Protester har spridit sig över hela Tibet efter att många elever upprörts av den kinesiska regimens planer på att göra mandarin till det enda språket som får användas och läras ut i skolor, rapporterade aktivistgruppen Free Tibet i fredags.

Gruppen skriver att den här politiken har genomförts genom hela den autonoma regionen, även i grundskolor. ”Användandet av tibetanska håller på att systematiskt utplånas som en del av Kinas strategi att cementera sin ockupation av Tibet,” skriver Free Tibet i uttalandet.

Potesterna började i Rongwo, som är centralort i Rebkong-häradet, på tisdagen. Sex tusen tibetanska elever mellan 14 och 20 år från sex olika skolor gick ut på gatorna med budskapet ”Vi vill ha kulturell jämlikhet”, enligt Free Tibet. I den autonoma prefekturen Malho demonstrerade fyra tusen elever.

Free Tibet lade upp bilder på stora folkmassor med unga protesterande tibetaner och kinesiska trupper i prydliga formationer.

”Bakgrunden till protesterna är den kinesiska utbildningsreformen som stipulerar att alla ämnen ska läras ut på kinesiska och alla läroböcker ska vara på kinesiska. Dessa reformer har redan genomförts i andra områden i den autonoma regionen Tibet, inklusive i grundskolor,” står det i ett pressmeddelande från Free Tibet.

Tibetaner har hållit kontakt genom sms för att stödja elevprotesterna.

”Tibetanska elever demonstrerar för sitt modersmål i tibetanska områden i Qinghai och andra regioner. För att rädda det tibetanska modersmålet, skicka vänligen vidare detta meddelande till andra,” stod det i ett av sms:en som skickades i fredags.

I torsdags marscherade omkring fem hundra elever till regeringsbyggnaden i Shonpongshis bydistrikt och protesterade där. Dagen innan hade två tusen elever från skolor i Chabcha gett sig ut på gatorna och ropat ”Vi vill ha tillbaka friheten för det tibetanska språket”.

Tibetaner menar att den kinesiska kommunistregimen som tog över landet 1959 har gjort intrång på och fortsätter att hota den traditionella tibetanska kulturen och livsstilen.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44671/