Tibetansk religiös lärare i Qinghai satte eld på sig själv


En tibetansk religiös lärare, eller Rinpoche som titeln heter på tibetanska, hällde bensin över sig och satte eld på sig själv den 8 januari i Qinghaiprovinsen i Kina. Sopa Tulku var 42 år gammal och dog på platsen enligt rapporter.

Innan han satt eld på sig själv hade han satt upp en affisch på en vägg i närheten där han skrivit att hans självbränning var för att ”högtidlighålla minnet av de tibetaner som satt eld på sig själva sedan 2009 för vår nationella och religiösa frihet och för yttrandefriheten”. Tulku bad även tibetanerna att ”sluta sig samman och arbeta hårt för Tibets framtid. Förlora inte hoppet,” innan han satte eld på sig själv, enligt sajten Tibet Truth. 

Tulku, som var invigd munk, hade klätt sig i en gul dräkt. Han ropade slagord för tibetansk frihet, delade ut flygblad. Därefter drack han bensin och hällde det över kroppen och satte eld på sig själv. Det hela hände klockan 6 på morgonen i Darlag (Dari på kinesiska) i den autonoma tibetanska Golog-prefekturen i Qinghai.

Tulku är den tredje tibetanen som satt satt eld på sig själv bara sedan nyår och den femtonde sedan mars förra året, enligt Radio Free Asia.

Hundratals personer gick till polisstationen och krävde att få ta hand om kroppen, men detta nekades enligt RFA. ”Demonstranterna krossade fönster och dörrar på den lokala polisstationen”, stod det i nyhetsrapporten.

Efter att folkmassam ändå fått ut kroppen marscherade de genom gatorna med den, enligt RFA.

Översatt från engelska