Tibetansk munk sköts ner av kinesisk polis efter att ha satt eld på sig själv


Enligt rapporter sköts en tibetansk munk ner i östra Tibet den 27 februari, efter att ha satt eld på sig själv i protest mot att den kinesiska regimen förbjudit en religiös ceremoni. Munken, som hette Tape och var 24 år gammal, satte eld på sig själv utanför polisstationen sade Kelsang Gyaltsen, medlem av det tibetanska exilparlamentet. Incidenten inträffade i den tibetandominerade staden Aba, strax efter att 1000 munkar hindrats av polis från att komma in i Kirti-klostrets huvudbönesal för att be tibetanska nyårsböner.

– Efter att de kinesiska myndigheterna utfärdat en order om att ceremonin skulle förbjudas så satte Tape eld på sig själv framför polisstationen, runt klockan 13. Han bar en tibetansk flagga med Dalai Lamas bild på. Han ropade slagord, men ingen förstod vad han sa. Han sprang ut, brinnande över hela kroppen, sade Gyaltsen till Epoch Times.

Enligt ögonvittnen avfyrade den kinesiska polisen tre skott mot Tape efter att han satt eld på sig själv och minst en av kulorna träffade, enligt aktivistgruppen. Hans kropp avlägsnades nästan omedelbart och det är oklart om han överlevde incidenten.

Tsjang, en tibetansk munk från Kirti-klostret talade med Epoch Times via en tolk.
– Det är bortom all fattningsförmåga hur de bara sköt ner en man som stod i lågor. Han hade redan satt eld på sig själv. Han brände sig själv i protest och polisen sköt ändå ner honom. Det här visar verkligen hur hård situationen är i det här området.

Enligt vissa vittnen var Tape död efter att polisen beskjutit honom. Det sades även att polisen, efter att de skjutit ner honom, släckte lågorna, lade honom i en polisbil och körde därifrån.

Det förblir oklart om Tape lever eller ej, men ungefär 500 munkar från Kirti-klostret begav sig till hans hem och höll en minnesceremoni för honom.

Tape hade tidigare sagt till andra munkar att han skulle sätta eld på sig själv om de kinesiska myndigheterna förbjöd Monlam, den traditionella bönefestivalen för att fira nyåret.

Enligt källor har regimen gjort Aba-länet till en speciell militär övervakningszon.

Tsjang sade att det som regimen gjorde, dödade en person för att hindra hundratals från att göra likadant, inte kommer leda till fred och stabilitet i Tibet. Det kommer i stället att ”provocera fram hat och avsky hos människor och sannolikt leda till flera liknande incidenter i framtiden”.  

Kelsang Gyaltsen utvecklade:

– För varenda trivial sak som händer i Tibet hemfaller regimen mer eller mindre till att döda för att mörklägga bevisen. Regimen skjuter utan tvekan och utan hänsyn till tibetaners liv. De tar till våld för att trycka tillbaka minsta lilla protest.

Dechen Tsering, ordförande för Tibetan Association of Northern California sade att Kina har fyllt Tibet med militärer och stängt ute alla utlänningar.

– Det här är tydligt i syfte att skrämma och hindra alla ytterligare uttryck av missnöje under nyåret och 10 mars som är femtionde årsdagen för det tibetanska motståndet mot den kinesiska ockupationen. Vi fruktar att de kinesiska myndigheterna förbereder en ny attack mot tibetaner som vågar kräva sina grundläggande rättigheter.
– Gatorna patrulleras av en massa poliser och de är alla beväpnade, berättade en anställd på ett tehus i Aba för nyhetsbyrån AFP.

Enligt aktivistgrupper dödades dussintals tibetaner i Aba och de omgivande områdena förra året och många fler försvann och sattes i fängelse i samband med protestvågen över Tibet. Efter protesterna utsattes munkarna från Kirti-klostret för övergrepp, extrem tortyr och skrämseltaktiker från de kinesiska myndigheterna. 

Enligt Tibets exilregering har 200 tibetaner dödats sedan den kinesiska regimens brutala nedslag förra året. Kinesiska myndigheter har förnekat detta och sagt att tibetanska ”upploppsmakare” dödade 21 poliser.

Förra hösten stoppades Dalai Lamas fösök att nå självstyre för den tibetanska regionen av den kinesiska regimen som i stället satte igång en ny ”slå till hårt”-kampanj i regionen för att förebygga oroligheter nu i mars.

Fredspristagaren Dalai Lama har bott i exil i närmare 48 år. Under kulturrevolutionen på 60- och 70-talets skadades 90% av templen i Tibet.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13165/