Tibetansk man dog av tortyr


En tibetansk politisk fånge dog av allvarlig tortyr under fängelseförvar av kinesiska myndigheter, rapporterar The Tibetan Centre for Human Rights and Democracy den 12 augusti.

Thin Lay, en ung tibetansk man från Kardzelänet greps i april 2009 för att öppet ha krävt om frihet för tibetaner i Kardze. Han torterades allvarligt under de sju månaderna i häktet.

Myndigheterna frisläppte till slut Thin Lay och han kom till sin familj med allvarliga fysiska och psykiska skador och var nära döden. Trots att familjen hade extremt dålig ekonomi, lyckades de ge honom medicinsk vård. Men det var förgäves.

Thin Lay dog 10 augusti. Han blev 25 år.

Den tyska människorättsgruppen Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) sade i ett pressmeddelande 16 augusti att de hade fått tag i ett läkarutlåtande, där det är skrivet att Thin Lay led av obotliga hjärnskador och allvarliga psykologiska störningar.

Vittnen vid den traditionella tibetanska begravningsceremonin säger att det fanns synliga skallskador och åtskilliga blåmärken på kroppen, rapporterade Voice of Tibet 12 augusti.

Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD) uttryckte sin sorg över Thin Lays död och oro för tillståndet hos många andra tibetanska politiska fångar.

IGFM säger i ett uttalande att organisationen starkt fördömer de kinesiska fängelsevakternas brutalitet.

”Kinesiska myndigheter förtrycker politiska och religiösa minoriteter i Tibet på det grymmaste sätt”, står det i pressmeddelandet.

IGFM säger vidare att Thin Lays död är “ett exempel på kinesiska säkerhetsstyrkors strategiska våld och del av en avsiktlig skrämseltaktik”.

För några dagar sedan sade den tyska människorättsgruppen att kinesiska poliser förde bort tre ungdomar med våld eftersom de öppet uppmanat för frihet i Tibet och Dalai Lamas återkomst.

IGFM säger att organisationen kräver ett omedelbart slut på de kinesiska myndigheternas våld mot tibetanska minoriteter. Man vädjade också till den tyska regeringen att försäkra att man tar upp den pågående diskrimineringen i de bilaterala samtalen mellan Tyskland och Kina.

Översatt från engelska.