Tibetansk ledare arresterad


Runggye Adak, en tibetansk ledare i Ganzis tibetanska självständiga prefektur i Sichuanprovinsen, har arresterats för att öppet stött Dalai Lamas återvändande. Han anklagades för att ha försökt störta statsmakten.

Enligt Hongkongs informationscenter för mänskliga rättigheter och demokrati arresterades den 53-årige Adak den 1 augusti i länet Litang i Ganzis tibetanska självständiga prefektur i Sichuanprovinsen under en ceremoni för att högtidlighålla den åttionde årsdagen av etableringen av folket befrielsearmè.

Under ceremonin tog Adak en mikrofon på scenen och höll ett tal där han bad folket stödja Dalai Lamas återvändande. Han arresterades omedelbart.

Arresteringen av Adak ledde till ett bråk mellan runt 1000 lokala tibetaner och hundratals poliser. Polisen arresterade minst 30 personer och det kinesiska kommunistpartiets centrakommitté klassifierade händelsen som ”en betydande politisk händelse.”

Informationscentret citerade en tjänsteman vid Kinas åklagarmyndighet som sade: ”Domen blev uppskjuten eftersom den ansvariga chefen vid åtalsavdelningen som ansvarade för Adaks fall var på en affärsresa denna vecka”. Han indikerade även på att regeringen kommer att utse en försvarsadvokat åt Adak.

Enligt informationscentrets källa kommer departementet för statssäkerhet i Ganzi, trots att flera advokater visat intresse, endast att tillåta en försvarsadvokat de själva utsett. Domen beräknas meddelas nästa vecka.

Översatt från version