Tibetansk herde dog efter självbränningsprotest
Bilden visar del av ett tibetanskt munkkloster. I fredags dog en tibetansk herde efter ännu en självbränningsincident. (Foto: Feng Li/Getty Images)


En tibetansk nomadherde i Qinghaiprovinsen satte eld på sig själv i fredags i protest mot den kinesiska regimens flera decennier långa ockupation av Tibet, vilket ledde till massdemonstrationer och senare till kraftfulla säkerhetsåtgärder.

Tibetanska människorättsgrupper sade att Tamdin Thar, som tros vara mellan 60 och 70, dog efter att ha satt eld på sig själv utanför en byggnad tillhörande den beväpnade polisen (där även militär personal tros hålla till) i Chentsa nära gränsen till den autonoma regionen Tibet.

Efter dödsfallet samlades 400-500 tibetaner och munkar som krävde att hans kropp skulle återlämnas, enligt Free Tibet. Kroppen togs om hand av lokala myndigheter som senare lämnade tillbaka den till den avlidnes familj, vilka tog den till ett närliggande kloster.

Eftersom mannen satte eld på sig själv framför en polisbyggnad, var handlingen ”klart och tydligt en manifestation mot Kinas styre”, enligt Free Tibet.

– Kinesiska säkerhetsstyrkor har ökat sin närvaro i det här området, sade en kvinna, som ville vara anonym, till Radio Free Asia.

Bilder som International Campaign for Tibet och Save Tibet publicerat visar ett uppbåd av poliser nära mannens kropp i Chentsa tillsammans med ett stort antal polis- och militärfordon.

Den kinesiska regimens
språkrör Xinhua skrev bara två meningar om att mannen hade dött efter att ha satt eld på sig själv.

”Tibetaner från många olika byar nära Chentsa och kloster utanför staden samlades i Chentsa för att be för honom,” skrev Save Tibet, som hänvisade till exiltibetanska källor med kunskap om händelsen.

Indienbaserade Tibetan Centre for Human Rights and Democracy berättade för Radio Free Asia att Tamdin Thar var en nomad som tvingades flytta till Chentsa på grund av den kinesiska regimens omflyttningspolitik mot nomader.

De senaste månaderna
har en våg av protester ägt rum i Sichuan, den autonoma regionen Tibet, Qinghai och delar av Gansu. Dussintals människor – mestadels munkar – har också satt eld på sig själva i protest.

Tibets huvudstad, Lhasa, har inte sett mycket av självbränningar och demonstrationer på grund av den långvariga, hårda bevakningen där. Två unga tibetaner satte emellertid eld på sig själv i Lhasa förra månaden, och de är de första som lyckats genomföra detta i huvudstaden.

Hittills har minst 39 tibetaner satt eld på sig själva sedan februari 2009. Fredagens självbränning var den sjätte i Qinghaiprovinsen.

Artikel översatt från engelska.