Tibetansk filmmakare dömd till 6 års fängelse
"Students for a Free Tibet Japan" ropar slagord under en demonstration där man kräver frigivning av den arresterade tibetanska regissören Dhondup Wangchen (affisch) framför den kinesiska ambassaden i Tokyo den 1 augusti 2009. Wangchen har varit fängslad i Kina sedan mars 2008 efter att i hemlighet gjort en dokumentärfilm. (Foto: AFP/Toshifumi Kitamura)


Dokumentärfilmaren Dhondup Wangchen dömdes till sex års fängelse i slutet av förra året av den kinesiska regimen för att enligt domen ha ”uppmanat till separatistisk verksamhet”.

Den självlärde filmmakaren var en av producenterna bakom dokumentären ”Leaving Fear Behind”. I den intervjuas mer än 100 tibetaner som bor i Kina. De talar om livet under den kinesiska regimens styre, OS 2008 och tibetanernas andliga ledare Dalai Lama.

Wangchen greps i mars i förra året, strax efter att han filmat färdigt dokumentären.

Wangpo Tethong, en tibetansk aktivist bosatt i Schweiz, säger att Wangchen dömdes av en domstol i Xining i nordvästra Qinghaiprovinsen. Hans familj fick dock inte veta något om rättegången.

– I nuläget finns ingen skriven bekräftelse på domen, men det står klart från domstolens reaktioner att domen fällts och att det skedde den 28 december, sade Wangpo Tethong till NTDTV.

Enligt Tethong ska Wangchen ha överklagat domen, men han har ingen tillgång till oberoende juridiskt ombud. En advokat som anlitats av hans familj tvingades bort från fallet och ersattes med en advokat som den kinesiska regimen utsåg.

         

[Titta på NTDTV]

Tethong sade vidare att Wangchen har varit utsatt för svår misshandel i häktet och har ådragit sig hepatit B. Hans familj har inte tillåtits träffa honom. De vädjar till den kinesiska regimen att släppa Wangchen.

– Vad familjen säger är enkelt, han är ingen brottsling och borde inte behandlas på det här viset. Vad han försökte göra är att tala om sina verkliga känslor och det är inget skäl att sätta honom i fängelse. Så behandla honom inte som en brottsling, han borde släppas, det är vad hans familj säger, sade Tethong.

Wangchens fru och fyra barn flydde från Kina 2006 och bor nu som flyktingar i Indien.

Dokumentären ”Leaving Fear Behind” har visats i mer än 30 länder.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27675/