Tibetaner väljer ny politisk ledare
Tibetanska exilmunkar i Indien lägger sina röster i parlamentsvalet för Tibets exilregering i en vallokal i New Delhi, 18 oktober 2015. Tiotusentals tibetaner över hela världen var med och röstade på Tibets politiska ledare. (Foto: Sajjad Hussain /AFP /Getty Images)


På söndag väljer tibetanerna i Indien en ny politisk ledare. Valet är en del i kampen för självständighet i det Kinastyrda Tibet.

Det här är exiltibetanernas andra val av ”Sikyong”, eller premiärminister, rapporterar Reuters. Deras nuvarande premiärminister heter Lobsang Sangay.

Genom demokratiska val vill de hålla Tibetfrågan levande. Sikyong kommer att ansvara för politiska och diplomatiska beslut, en roll som Tibets andlige ledare Dalai Lama tidigare hade.

Skiftet är ett initiativ av Dalai Lama, som avsade sig sin politiska auktoritet för att skapa ett demokratiskt system som kan överleva honom. Han är idag 80 år och har svag hälsa.

Tibetansk buddhism anser att Dalai Lamas själ vandrar vidare till ett nytt barn efter att den gamla laman dött. Kina har dock förbjudit reinkarnation av en ny Dalai Lama.

— Även om Kina försöker att välja den nya Dalai Laman, kommer tibetanerna att fortsätta att ha en vald ledare som inte nås av kommunistpartiets grepp, sade P D Mukherij, professor i ainologi på Jawaharlal Nehru University i New Dehli enligt Reuters.

Exiltibetanerna har sitt säte i Dharamsala i norra Indien.

Dalai Lama ger upp den politiska makten