Tibetaner uppmanar Kanada att stänga statskinesisk TV-kanal
Deltagare i en demonstration läser upp ett uttalande utanför CRTC:s kontor. Tibetaner menar att det statsägda kinesiska TV-nätverket har hetsat till hat emot dem i Kanada. (Samira Bouaou/The Epoch Times)


En stöddemonstration för Tibet i måndags uppmanade Kanadas TV-reglerare att utestänga ett statsägt kinesiskt medianätverk som de menar har hetsat till hat emot dem i sändningar om oroligheterna i Tibet.

En grupp samlades i måndags utanför Canadian Radio-television and Telecommunications Commissions (CRTC) kontor för att föra fram bevisning emot China Central Television-4.

– De tankar och uppfattningar som nu sänds ut från Kinas statsägda media har ingen plats här i Kanada eller i resten av världen, sade Wangdu Duntak som representerade Students for Free Tibet.

De aktuella sändningarna från CCTV-4:s Tibetavdelning har varat i mellan några få till 15 minuter och visats upp till åtta gånger om dagen. Alla presenterade en ensidig bevisrapportering från händelserna i Lhasa efter att protesterna började den 10 mars.

Den kinesiska polisen sägs använda sig av ”maximal behärskning” medan Dalai Lamas efterföljare upprepat kallas för ”laglösa upprorsmakare” som begår ”illgärningar” mot oskyldiga människor. Sändningarna citerar kineser som utövar sitt hat emot de protesterande som sägs ta order från Dalai Lama.

”Med sina elaka intentioner drar de nytta av de kommande olympiska spelen för att underminera den sociala miljöns stabilitet och sammanhållning, i ett försök att splittra Tibet från sitt moderland”, sägs det i en av CCTV-4:s sändningar.

Epoch Times har sökt David Purdy, vice ordföranden för kabelnätverket Rogers över vilken CCTV-4 sänds och som tidigare försvarat samarbetet med CCTV-4, men han har inte gått att nå.

Kontroverser över CCTV-4 utbröt för första gången då den fick tillstånd att sända 2006.

CRTC bedömde att CCTV-4 tidigare hade sänt ut ”skymfande innehåll” som kunde anstifta till hat och till och med våld emot Falun Gong-utövare, en annan grupp som förföljs av kommunistregimen i Kina.

Trots det tilläts kanalen att sända i Kanada, med en varning om att dess tillstånd kunde komma att dras tillbaka ifall de återigen hade skymfande innehåll.

Aktiva i Tibet-frågan anser att CCTV-4:s sändningar nu har gått över gränsen.

– Kinas kommunistparti väljer även nu att beskriva tibetaner som vill uttrycka sin längtan efter frihet och grundläggande mänskliga rättigheter som terrorister. Sådana uppenbara och ogrundade kommentarer är anledningen till att de kinesiska statsägda mediernas tittare hjärntvättas till att tro att tibetaner är en fara och ett hinder för deras livsföring, förklarar Duntak.

Kortad översättning, läs hela artikeln: http://en.epochtimes.com/news/8-4-1/68384.html