Tibetaner hissade sin flagga på Kinas nationaldag
Tibets flagga. (Foto: Deshakalyan Chowdhury/AFP)


Hundratals tibetaner i Seda-häradet i den autonoma tibetanska prefekturen Ganzi i Sichuan demonstrerade mot Pekings förtryckande politik gentemot Tibet på Kinas nationaldag 1 oktober. Man hissade den tibetanska nationalflaggan, men den togs snabbt ner av polis.

Mer än 200 munkar och vanliga tibetaner deltog i protesten, enligt Voice of America. Demonstrationen hejdades av myndigheterna och partitjänstemän. Den kinesiska polisen har börjat patrullera mer intensivt under perioden för det kinesiska nationaldagsfirandet.

Den kinesiska nationaldagen är också årsdagen för det kommunistiska maktövertagandet 1949. Det är ett känsligt datum för tibetanerna och några demonstrerade  för självständighet och hissade den tibetanska flaggan på Jinshan-torget i hjärtat av regionen.

Polis tog ner den tibetanska flaggan och även ett porträtt av Dalai lama, vilket förargade demonstranterna och ökade spänningen i området.

Sedan de storskaliga demonstrationerna mot kommunistregimen i mars 2008 kvästes med våld har munkar och vanliga tibetaner hela tiden protesterat mot kommunistpartiets styre på olika sätt. Förra veckan satte två munkar från Kirtiklostret i Aba-prefekturen i Sichuanprovinsen eld på sig själva i protest mot de begränsningar av tibetanernas liv som regimen infört.

En annan infekterad fråga mellan Peking och tibetanerna är huruvida den nuvarande Dalai lama kan välja sin reinkarnerade efterträdare.

Översatt från engelska