Tibetaner gripna efter krav på frisläppande av författare
Arkivbilden visar poliser som skjuter tårgas mot en folksamling med tibetaner i Driru-häradet i Tibet, oktober 2013. 15 tibetaner greps den 3 november i Driru efter att man krävt att den tibetanske författaren Tsultrim Gyaltsen skulle släppas (Foto: Central Tibetan Administrations officiella hemsida)


15 tibetaner greps i bydistriktet Schamchu i Driru-häradet i Tibet förra veckan efter att de hade krävt att en författare och hans vän skulle släppas. Enligt Radio Free Asia (RFA) är det förbjudet att protestera i större grupper än fem personer, som en del av regimens hårdare tag i området.

Författaren Tsultrim Gyaltsen greps den 11 oktober och hans vän Yugyal, en före detta polis, greps dagen därpå. Invånare i byn sade att deras krav på att de två skulle släppas hade ignorerats av lokala myndigheter. Även efter det att man hade lämnat in en skriftlig petition, som tjänstemännen krävde, så fick man inget svar, enligt RFA:s källor.

När myndigheterna inte svarade krävde tre kvinnor från orten ett svar angående påtvingad ”politisk utbildning” (hjärntvätt). Teamet bakom ”utbildningen” ringde polisen, som grep dem och satte dem i förvar den 3 november.

”De krävde en tydlig förklaring av vilka lagar de två tibetanerna hade brutit mot och klagade högljutt på slumpmässiga gripanden av tibetaner”, sade RFA:s källa.

Vid samma tid greps även 12 unga tibetaner i närheten av bydistriktets ledningskontor.

Hittills har ingenting hörts om var Gyaltsen och Yugyual hålls.

Myndigheterna har anklagat
Gyaltsen för att ha begått ”separatistiska” handlingar och för ”vårdslöst” tal när studenter och andra invånare protesterade mot myndigheterna i Driru, enligt vad en källa sade till RFA.

”Polisen genomsökte hans hem och tog hans datorer, böcker och mobiltelefoner”, sade han.

Samtidigt har de lokala myndigheterna i Driru förbjudit tibetaner att protestera i grupper som är större än fem personer, eftersom detta skulle utgöra ett ”politiskt fel” enligt Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD). I stället för att driva sin sak i grupp ska tibetanerna lämna in sina petitioner skriftligt.

Stämningen i Driru har varit spänd sedan det Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinpings repressiva politik har skruvats åt ytterligare, enligt TCHRD. Synnerligen integritetskränkande massövervakningskampanjer med namn som ”Gynna massorna, stärk grunden”, ”Rutnätssystemet”, ”Nya socialistiska byar” och det senaste ”Avancerade förenade hushållssystemet” har mötts med allt mer motstånd från invånarna, vilket lett till gripanden och misshandel från myndigheternas sida.

Översatt från engelska