Tibetaner dog av obehandlade skottskador i kinesiskt häkte
En folkmassa i Kardzeprefekturen i Sichuanprovinsen höll en fredlig protest den 12 augusti. Polisen sköt efter en kort tid in i folkmassan och fyra tibetaner dog senare i häktet till följd av sina obehandlade skottskador. (Foto: Save Tibet)


Minst fem tibetaner har dött efter en protest i förra veckan i Kardze (Garzê) prefekturen i Sichuanprovinsen efter att paramilitära styrkor skjutit in i en fredligt protesterande folkmassa. Ingen läkarvård gavs till de sårade bland de gripna.

Fyra av männen dog av obehandlade skottskador, medan ytterligare en enligt uppgift tog sitt eget liv, då han vägrade utstå ytterligare våld i händerna på polisen, enligt Phayul, en tibetansk nyhetswebbplats. Polisen slog och torterade de fängslade tibetanerna, enligt Tibet Post International (TPI)

Det utländska kinesiska Boxun.com rapporterade om ytterligare dödsfall, och sade att elva personer hade dött, däribland hankinesiska paramilitära poliser.

Väpnade styrkor sköt mot fredliga demonstranter

Av mer än ett hundra personer som greps var fler än 30 personer munkar från ett kloster i närheten, enligt kantonesiska Radio Free Asia (RFA). 25 personer var fortfarande häktade på tisdagen och minst 15 var allvarligt skadade.

"Kinas väpnade styrkor är utrustade med moderna vapen. De öppnade eld mot tibetaners fredliga demonstrationer i Tibet, med allvarliga skador och dödsfall som följd”, meddelade Tibetan People’s Assembly i ett uttalande.

"Många tibetaner fick allvarliga skador och utsattes för tortyr, och har dött till följd av att de förvägrats riktig läkarvård, vilket är oacceptabelt. Sådant omänskligt folkmord är verkligen ondskefullt", fortsatte uttalandet. 

Hundratals tibetaner i Shiqu (Sershul), i länet Kardze, protesterade för att få sin borgmästare, som hade gripits kvällen innan, frisläppt. De höll symboliskt tummarna i luften för att be om nåd när den kinesiska paramilitära polisen öppnade eld mot dem den 12 augusti, rapporterade TPI. Fler än 200 beväpnade poliser sändes till platsen för att slå ner protesterna, enligt kantonesiska Radio Free Asia.

Tibetansk borgmästare gripen 

Det kinesiska kommunistpartiets myndigheter hade anklagat borgmästaren för att ha organiserat olaglig verksamhet, bland annat en traditionell tibetansk hästkapplöpningsfestival, samt bön och otillåten bränning av rökelse. Gripandet av honom utlöste protesten, rapporterade TPI.

En tibetansk källa berättade emellertid för RFA att myndigheterna hade kallat till ett stadsmöte på måndagen, där de berättade för stadsborna att borgmästaren frihetsberövats på grund av förskingring av offentliga medel och att det inte hade något att göra med hästkapplöpning eller rökelseoffer, och uppmanade dem att berätta detta för andra. Borgmästaren är fortfarande häktad.

Efter protesten har det varit stor militär närvaro i länet, enligt lokala källor som ringt till RFA och observatörer har räknat till cirka 50 stridsvagnar, och cirka 500 militärfordon fyllda med beväpnade soldater och vapen, samt registrerat överflygningar med stridsflygplan.

Översatt från engelska.