Tibetaner besvikna på politikerna efter Dalai Lamas besök i Nya Zealand
Dalai Lama ihop med barn utanför parlamentet efter mötet med partiet De gröna den 19 juni. (Foto: Marty Melville/Getty Images)


Nya Zealands tibetanska församling är besviken på Helen Clark och Winston Peters för att ha böjt sig för Kinas kommunistregim, som enligt rapporter sagt åt politikerna att inte träffa Dalai Lama.

Friends of Tibets nationella ordförande Thuten Kesang sade att Helen Clark prioriterat frihandeln före moraliskt ansvar. Han menar att detta sänder ett budskap till världssamfundet: ”Nya Zealand kan man bara ta för sig av.”

– Jag har förlorat tron på henne [Helen Clark]. De [regeringen] ger bort våra mänskliga rättigheter, vår självständighet, sade han.

Kesang hade varje dag ringt till Helen Clarks kontor innan Dalai Lamas besök och frågat när hon kunnat träffa honom.

– Ända till måndagsmorgonen, när Hans helighet kom till Nya Zealand, hade jag intrycket av att hon skulle träffa honom.

Winston Peters hade förmodats träffa Dalai Lama som utrikesminister, men mötte honom i stället som ledare av Nya Zealands ”Första parti” och uteslöt därutöver all media.

– Tre dagar innan Hans helighet kom på besök började journalisterna ställa frågor och han [Peters] sade: ”Jag kommer inte att träffa honom som utrikesminister.”

Kesang sade att om han känt till Winston Peters avsikter hade han inte tillåtit mötet.

– Detta är den första utrikesminister i Nya Zealand som inte har några foton ihop med Hans helighet. Jag tycker det är skamligt. Labourregeringen har utan tvekan förlorat många röster genom sina respektlösa handlingar, sade han.

Dalai Lamas ”representant” i Nya Zealand, Simon Harrison, sade att premiärministern använt ett oförutsett möte i Australien för att ursäkta misslyckandet med att hedra Dalai Lama i Nya Zealand.

– Era handlingar har gett Kinas regering motivering att driva sin politik där de blandar sig i andra nationers inre angelägenheter, sade han i ett öppet brev till Helen Clark.

Premiärministerns uttalande

En talesman för premiärminister Helen Clark sade att hon inte träffade Dalai Lama i Nya Zealand på grund av det oförutsedda mötet med honom på planet från Brisbane.

– Dalai Lama har antytt till premiärministern att Nya Zealands unika modell av förlikning med infödda människor har varit av stort intresse för honom, vilket gav intrycket att Nya Zealand använt interkulturell dialog i sin inrikespolitik, sade talesmannen.

Kommunistisk ockupation av Tibet

Thuten Kesang sade att Tibet har lidit av ”kulturellt folkmord” sedan kommunisterna invaderade Tibet 1950. Dalai Lama fortsätter att kräva Tibets självständighet och att man bevarar tibetanernas traditioner och språk.

Kesang sade att ”pengar är gud” i Kina och all form av andlig åskådning, vare sig det är tibetansk buddhism, kristendom eller Falun Gong, förtrycks av kommunistregimen.

– Det är klart att kommunisterna försöker intala alla att bli kommunister, sade han.

Många kineser på Kinas fastland har börjat utöva tibetansk buddhism vilket visar att människorna kunnat genomskåda statsägda mediers propaganda mot Dalai Lama, sade Thuten Kesang.

Cirka 80 000 tibetaner följde med Dalai Lama i hans exil 1950. Hans helighet fick politisk asyl i Indien och gjorde Dharamsala till sin hemvist.

Översatt från engelska