Tibet toppar den globala uppvärmningen
Tibetaner använder yakar för att bära bagaget åt pilgrimmer som kommit för att be på det snöklädda berget Kangrinboqe, i väst känt som Kailiash, i kommunen Purang i Tibet. (China Photos/Getty Images)


Kinas statstödda mediakanal Xinhua rapporterar att Tibets normala temperatur, enligt en ny studie från Tibets metrologiska institut, höjer sig snabbare än någon annanstans i världen.

Rapporten säger att en väderstudie om ”Tibets klimat och trenden med den globala uppvärmningen” visar att temperaturen i Tibet stiger med 0,3°C var tionde år, vilket är högre än ökningen i Kina och resten av världen.

Medeltemperaturen i Kina har ökat med 0,4°C vart hundrande år och en rapport om klimatförändringen från United Nations Intergovermental Panel on Climate Change (IPCC) säger att temperaturen i världen har stigit med 0,74°C under de senaste 100 åren.

Zhang Hezhen, en erfaren ingenjör från tibets meterologiska instution sade: ”Det regionala klimatet visar en värmetrend med bakgrund av den globala uppvärmningen.”

I vintras var den medeltemperaturen i olika delar av Tibet mellan 0,5°C till 2,8°C högre än det normala. Hela regionens medeltemperatur var 1,6°C högre än normalt.

Fyra av Tibets varmaste vintrar under den senaste 35-års-perioden inträffade efter år 2000.

Medeltemperaturen i Tibets huvudstad Lhasa har ökat från att vara 7,7°C 1970 till 8.4°C 1990, och har varit 8,9°C under de senaste sex åren.

Rapporten räknar med de senaste uträkningarna och de mest uppdaterade och uppnenbara signalerna om klimatförändringen på den tibetanska platån.

Den istäсkta tibetanska platån är källan till många av de största floderna i Asien, såsom Yangtze, Ganges, Lancang (Mekong), Yarlung Zangbu och Indus.

Enligt forskarna kan glaciärsmältningen och snöreduceringen ha en stor negativ effekt på vattenresurserna och den långsiktiga vattentillgången i hela Asien.

Översatt från