Tibet i järngrepp i samband med kommunistpartiets 90-årsdag
Den tibetanska regionen i Sichuanprovinsen ockuperas fortfarande av ett stort antal poliser. (Foto: Norska Voice of Tibet/Qian Long)


Det kinesiska kommunistpartiets 90-årsdag har inneburit att regimen återigen tagit ett hårdare grepp om Tibet. Enligt norgebaserade Voice of Tibets rapport från den 29 juni har Kirti-klostret i häradet Ngaba i den tibetanska autonoma prefekturen i Sichuanprovinsens bevakats hårt av polis och militär sedan mars i år. Över 1 200 munkar har skickats bort från klostret och mer än 300 munkar är fortfarande gripna.

I en intervju med Radio Free Asia bekräftade Zuo Ge, som är medlem av Internationella kampanjen för Tibet, att över 1 200 munkar har skickats iväg av myndigheterna.

– Den 7 maj kom personer från Ngaba-häradets avdelning av förenade arbetsfronten och religionsbyrån till Kirti-klostret och undersökte vilka munkar som var där. När de upptäckte att 1 200 munkar saknades meddelade de att dessa nu var avvisade och alltså inte får komma tillbaka till sitt kloster.

I en annan rapport från Voice of Tibet, som kom den 29 juni, sades att arbetslag bestående av säkerhetspoliser, militärpolis och olika myndighetsrepresentanter sedan 24 juni med våld tagit sig in i tibetaners hem i Ganzi-häradet i Sichuan. De hotade tibetanerna och krävde att de skrev under att dokument som uttryckte kärlek till kinesiska kommunistpartiet och ett löfte att de skulle lyda grundlagen och inte hålla någa aktiviteter som kritiserade regimen. Tibetanerna varnades att om de inte slutade med protesterna skulle alla kloster i Ganzi stängas. De vägrade dock att gå med på detta.

Jampel Monlam, koordinator för det tibetanska centret för mänskliga rättigheter och demokrati i Dharamsala i Indien, bekräftade för Radio Free Asia hur allvarlig situationen i Lhasa är:
– Med början den 29 juni började myndigheterna sätta upp stationer för dygnet runt-bevakning i områden där det bor många tibetaner. Stora kloster som ligger nära Lhasa bevakas hårt av partikadrer och säkerhetspolis.

Jampel Monlam tillade att myndigheterna håller ännu hårdare koll på Tibetaner utifrån.

– I Lhasa bevakar man nu särskilt tibetaner som kommer in utifrån. Om de inte registrerat sig för ett tillfälligt uppehållstillstånd eller har ett vanligt ID-certifikat kommer de gripas, berättade han.

Tashi, en tibetan som driver ett hotell i Lhasa, sade till Radio Free Asia att säkerhetspolisen genomsökt hans hotell två gånger på samma dag.

Översatt från engelska