Tianshanbergens stenansikten
De majestätiska Tianshanbergen i Kina ligger i Xinjiang, den uighuriska regionen. (Foto Frederic J Brown/ AFP / Getty Images)


Ett kinesiskt arkeologiteam upptäckte för ett år sedan ”ansikten” uthuggna i stora klippor i västra Tianshanbergen.

På grässtäppen i Wenquanlänet i den uiguriska autonoma regionen Xinjiang, finns det klippor med uthuggna mystiska ansikten. Klipporna där ansiktena finns är gråsvarta, tre meter höga och 3,5 meter breda. Upptäckten rapporterades av Xinhua.net för ett år sedan.

På grund av erosion har den västra sidan av berget gröpts ut och formar en naturlig helgedom. Den är vit inuti och kontrasterar starkt med den mörka utsidan. Cirka tio ”ansikten” verkar vara inhuggna i de urgröpta klippväggarna. Varje bild är cirka 20 till 30 cm i diameter, och har karaktären av ett stort runt ansikte med fjärilsformade öron, bred mun och tomma runda ögon.

Klipporna ligger mycket otillgängligt och vid ansiktena forsar en djup bäck med snö och vatten. Hur ansiktena kommit dit är ett mysterium.

Zhang Tienan, forskare vid institutet för kulturella lämningar och arkeologi, säger att han fick en chock vid upptäckten av stenansikten:
– Det är första gången vi har stött på något liknande i Xinjiang.

Detta är dock inte första gången som Tianshanbergen förekommer i ett sådant här sammanhang.

Enligt en gammal kinesisk legend bodde en drake i Tianshanbergen och draken åt små barn tills en uigurisk hjälte dräpte draken och skar den i åtta bitar. Draken blod förvandlas till scharlakansröda berg av blod och de åtta bitarna blev till dessa bergs åtta dalar, de är kända som De flammande bergen.

Namnet De flammande bergen fick Tianshanbergen delvis från en fantastisk berättelse om en buddhistisk munk som, tillsammans med en apkung med magiska krafter, sprang in i en vägg av eldsflammor på sin pilgrimsfärd till Indien. Berättelsen skrevs i slutet på 1500-talet av Wu Chengen, kinesisk författare och lyriker, och heter Resan till västern. (En förkortad version finns i Sverige under namnet, Kung Markatta.)

Det dröjde inte länge efter den upptäckten, förrän arkeologer upptäckt flera stenasikten på en grupp med klippiga kullar i Wenquan. Zhang Tienan sade att dessa stenuthuggningar troligtvis är från samma tidsperiod som de tusentals andra man tidigare funnit inom samma område. Eftersom alla uthuggningar är riktade mot öster, kan de vara ett uttryck av soldyrkan.

Zhang Tienan säger att de nya upptäckterna är av stor betydelse, och genom att tolka klippansikten kan de hjälpa till med att avslöja kultur, samhällsliv och religion hos ”hästnomader” i norra Xinjiang-provinsen.

Är det möjligt att dessa upptäckter en dag kommer att bli en del av den redan rika legendariska historien om Tianshanbergen?

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/2739/