Thorning vill satsa på äldre men ger få konkreta besked
Helle Thorning-Schmidt hyllade i sitt nyårstal Danmarks äldre. (Foto: AFP)


På nyårsdagen höll Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokraterna, sitt tredje tv-sända nyårstal. Tonvikten låg på en hyllning av de äldre medborgarna som byggt landet och en plädering för en satsning på äldreomsorgen – som hon menar kan genomföras när den danska ekonomin vänder uppåt.

Kritiken efter talet handlade i hög grad om att Thorning gav mycket få konkreta politiska besked, till exempel om hur äldreomsorgen ska lösas.

Kristian Thulesen Dahl i Danske Folkeparti ansåg i en tv-sänd analys att det mesta som sades var självklarheter om sådant som alla danskar vill ha i sitt land.

Flera kommentatorer tyckte att det inte sagda var intressantast. Den oberoende borgerliga tidningen Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen tyckte det var anmärkningsvärt att statsministern inte sade ett enda ord om Europa när vi inleder ett år då det ska hållas val till Europaparlamentet.

Larsen såg talet framförallt som ett angrepp på huvudkonkurrenten inför nästa val, Venstre, och den nolltillväxt partiet sagt sig acceptera.