Thomas Bodström valde USA framför riksdagen
Bodström med en freesbee något han förhoppningsvis nu kommer att ha tid att göra tillsammans med familjen. (Foto: AFP/Kristin Lidell/Scanpix Sweden)


Den förre justitieministern Thomas Bodström beviljades inte den ledighet han ville ha från riksdagen, eftersom den föll utanför ramen för hur ledighet ska beviljas, så han avsäger sig sin riksdagsplats.

Bodström ansökte efter valet om ledighet för att vara med sitt barn under en längre tids vistelse i USA. Enligt uppgift i DN ska han under sin vistelse också skriva en bok.

Problemet är att Bodströms yngsta barn går i skolan och då får föräldern 25 procents ersättning från Försäkringskassan, men Bodström ville ha 100 procent ledighet från riksdagen eftersom han var i USA.

Det är riksdagens talman
och gruppledarna som sagt nej till tjänstledighet. Det skulle ha varit att böja på reglerna vilket skulle skapa prejudikat som kan få konsekvenser för arbetet i riksdagen.  Anna Kinberg-Bahra, moderaternas gruppledare säger till SR:

– Det finns ett skäl till att riksdagens praxis är väldigt restriktiv. Det är många som slåss om att bli riksdagsledamöter – man får inte ledigt hursomhelst. Man får ledigt för föräldraledighet och det ska man få. Här hade det handlat om att ändra på de reglerna och utvidga praxis.

Valet Bodström nu stod inför var att antingen åka tillbaka till Sverige och delta i riksdagsarbetet eller avsäga sig riksdagsplatsen. Enligt SR blev Bodström påtagligt besviken.

– Jag vill liksom alla
andra pappor utnyttja den föräldraledighet som jag har rätt till i lagen. Nu krockar det med riksdagen och det är olyckligt. Riksdagen hade möjlighet att ändra sin praxis men valde att inte göra det, säger Thomas Bodström.

Bodström stannar alltså i USA och avsäger sig riksdagsplatsen men hoppas att han kan komma tillbaka till politiken nästa år.

Därmed förlorar socialdemokraterna en färgstark person. DN skriver att Bodström är den typ av person som ofta har ”flera engagemang eller karriärer som löper parallellt men saknar intresse för att på allvar fördjupa sig i dem”.

Kalla fakta på TV4
granskade Bodströms riksdagsarbete under våren och fann att han var en av de tio som var mest frånvarande under voteringarna. Bodströms position ger honom inget skäl till den höga frånvaron. Kalla fakta fann att han vid sin frånvaro arbetat som advokat, något socialdemokraternas regler inte tillåter. Frånvaro går bra om det gynnar partiet, inte en själv.

Bodström har inga tunga uppdrag inom partiet. I riksdagen innehade han en plats i justitieutskottet.