The Walking Dead - långt ifrån dött drama i zombievärld
Andrew Lincoln och Sarah Wayne Callies från serien "The Walking Dead". (Foto: AFP / Valery Hache)


 • Titel: The Walking Dead
 • Produktionsår: 2010
 • Produktionsland: USA
 • Skapad av: Frank Darabont
 • Medverkande: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Jeffrey Demunn, Steven Yeun, Norman Reedus, Emma Bell, IronE Singleton, Lennie James m fl.
 • Kommer ut: 110518

 • Zombies är man mest van vid att se på den vita duken. Men här har vi alltså något så ovanligt som en TV-serie i zombiegenren. Nu kanske några av er rynkar på pannan åt detta, men detta är faktiskt sevärt.

  Zombiegenren tog fart på allvar med George A. Romeros ”night of the Living Dead” (USA, 1968). Romero fortsatte, tio år senare, med ”Dawn of the Dead” (Italien/USA, 1978). Dessa filmer, som båda var hejdlöst populära, skapade zombiegenren, som faktiskt är en ganska så seriös genre; den är till exempel långt mer respekterad än slasher-genren, som består av filmer i stil med ”Fredagen den 13:e” (Friday the 13th”, Sean S. Cunningham, USA, 1980). Faktum är att många välkända regissörer gjort besök i zombiegenre. Danny Boyle, som vann en Oscar för ”Slumdog Millionaire” (Storbritannien, 2008), regisserade även ”28 dagar senare” (”28 Days Later”, Storbritannien, 2002). Peter Jackson, som är mannen bakom ”Sagan om Ringen” (”Lord of the Rings”, Nya Zeeland/USA, 2001/2002/2003), regisserade även kultfilmen ”Braindead” (Nya Zeeland, 1992). 

  Anledningen till att många rynkar åt pannan åt zombiefilmer, är nog för att de oftast är så blodiga. ”The Walking Dead” innehåller visserligen en del ruggiga scener, men det är i första hand ett drama som utforskar teman som familj, vänskap och gruppdynamik. Serien är så pass välgjord att den var nominerad för en Golden Globe i kategorin Drama. Eftersom det är en TV-serie vi pratar om, rör sig handlingen något långsammare än i en film. Och det hade ju varit jobbigt om människorna dog som flugor, som de gör i filmerna; detta hade blivit outhärdligt att titta på, eftersom man engarerar sig så djupt i karaktärerna. Men även om det är någorlunda långt mellan dödsfallen, är det spännande, med många nära-ögat-ögonblick.

  Låt inte zombiegenren avskräcka er helt och hållet. Förstå mig inte fel; tycker man att zombies är äckliga, bör man nog titta på något annat. Men detta är, som sagt, i första hand ett drama med inslag av spänningsmoment. Och tvivlar ni fortfarande på om jag tappat förståndet, vill jag bara påpeka att Frank Darabont, mannen som ligger bakom serien, är samma man som regisserade den extremt populära ”Nyckeln till frihet” (”The Shawshank Redemption”, USA, 1994). Denna film har, periodvis, legat etta på topplistan (den ligger etta i skrivande stund) på internets största filmdatabas, imdb.com. Och det är ju inte fy skam.