”The Met” – en enorm konstupplevelse
The Metropolitan Museum of Art, innehåller konstskatter från femtusen år tillbaka. "The Met" flyttade till den nuvarande platsen vid Central Park 1880. (Foton:Tony Lingefors /Epoch Times)


Om du planerar att resa till New York så missa inte att besöka Metropolitan Museum of Art, också känt som ”The Met”, belägen på östra sidan av Central Park på Manhattan. Det är ett av världens största konstmuseum med ett enormt utbud av konst som sträcker sig över 5000 år från världens alla hörn.

”The Met” stoltserar med att man har fler än tre miljoner konstföremål, varav flera hundratusen finns att beskåda för allmänheten på två våningar. Museet, som har en yta på 186 000 kvadratmeter, grundades 1870 (men öppnades 1872) av amerikanska affärsmän, konstnärer och intellektuella och tar årligen emot 4 miljoner besökare.

Den första våningen täcker bland annat amerikansk konst, kläder, vapen och rustningar från till exempel Europa och Japan. Man hittar också afrikansk, oceansk och egyptisk konst, såväl som europeisk dekorativ konst, medeltida, grekisk och romersk samt modern konst.

Den andra våningen har bland annat konst från forntida främre orienten, forntida asiatisk och cypriotisk konst, europeiska målningar från 1400- till 1700-talet, samt mästerverk av bland annat Poussin, Rembrandt, Van Dyck, Raphael, och även målningar från 1800- och början av 1900-talet. Samt fotografier och musikinstrument.

Kinesisk konst har en egen sektion där man bland annat kan beskåda kalligrafi, buddhistiska skulpturer från 400- till 1400-talet och målningar från Song-, Yuan-, Ming- och Qingdynastierna. Det finns även en enormt ståtlig och vacker kinesisk trädgård.

Även koreansk konst har en egen sektion med målningar, skulpturer, metaller och keramik såväl som en japansk dito med bland annat vackra målningar, skulpturer, bronsföremål, keramik och textiler från 200-talet till nutiden.

Det finns också speciella utställningar och nya installationer. Bland annat har man just nu en utställning med tavlor målade av J.M.W. Turner (som pågår från 1 juni till 21 september 2008). En unik samling med tibetanska vapen och rustningar är också väl värd att se.

En stort utbud av konstlitteratur finns på museet. Bland annat finns till salu ”The Metropolitan Museum of Art Guide”, en bok på 470 sidor där man belyser de mest framträdande och viktigaste konstverken på the Met. Man kan även köpa en bok med illustrationer av J.M.W. Turners målningar.

Att besöka The Metropolitan Museum kostar 20 dollar. Ett gott råd är att man planerar in flera timmar för ett besök på museet, alternativt att man delar upp det på flera besök.

Ifall man blir trött i benen av allt vandrande så finns det tre kafeterior i byggnaden. Där kan man ta en paus med en bit mat eller fika och samla krafter för att åter gå på upptäcktsfärd bland det enorma konstutbudet.