The Firm – ett besök i 80-talets Storbritannien


  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: Storbritannien
  • Regi: Nick Love
  • Medverkande: Paul Anderson, Calum McNab, Daniel Mays, Doug Allen, Joe Jackson, Richie Campbell, Eddie Webber, Camille Coduri m fl.
  • Kommer ut: 100804

Nej, detta är inte uppföljaren till “Firman” (“The Firm”, Sydney Pollack, USA, 1993). Här handlar det om brittiska fotbollshuliganer i 1980-talets London. Filmen utvecklas ganska förutsägbart, men det är en stilsäker film som är kul att titta på.

Bex (Anderson), ledaren för en “firma”, ett gäng fotbollshuliganer, glider fram genom gatorna med en självsäker gång. Han är klädd i en sportoverall och är ackompanjerad av funkmusik. Hans frisyr för tankarna till Beatles. Jag, som är uppvuxen på 1990- och 2000-talet, tycker att han ser ganska töntig ut. Men på sin tid var han den tuffaste killen i hela kvarteret. Och Anderson spelar sin roll så säkert och med så mycket karisma att man snart glömmer bort hans sportoverall och pottfrisyr.

Det som är intressant med filmen är att, trots att den handlar om fotbollshuliganer, ser vi aldrig firman gå på en fotbollsmatch. Däremot gör de en del utflykter för att drabba samman med andra firmor, vilket verkar vara viktigare än själva fotbollen. Men regissör Love har valt att inte låta filmen förvandlas till ett blodbad. Det är inte heller huliganernas ideologi som står i centrum. Det är 80-talskulturen som står i centrum. Man kan se 80-talet på modet, på diskotekbesöken och man kan höra det i soundtracket, som “Tainted Love” av Soft Cell, som inleder filmen.

Själva handlingen är, som sagt, inte så anmärkningsvärd; Dom (McNab) är en uttråkad tonåring som väljer att ansluta sig till firman för att få lite spänning i tillvaron. Bex är den karismatiske ledaren som leder firman till allt farligare sammandrabbningar med andra firmor. Men det är inte handlingen som gör filmen sevärd; det är atmosfären. Den känns 80-tal och den känns brittisk. Men Love undviker den välbekanta brittiska diskbänksrealismen, som jag inte är något större fan av. Nej, detta är en färgglad film med en varm puls.

Gillar man denna film, och vill se mer av Loves verk, rekommenderar jag starkt att man ser “The Business” (Storbritannien/Spanien, 2005), som är en film med en något lättare ton och som handlar om två halvkorkade brittiska gangsters i Spanien på 80-talet.