The Avengers - Marvels superhjältar med dynamik
(Från vänster till höger) Skådespelarna Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Scarlett Johansson och Mark Ruffalo poserar inför filmvisningen av The Avengers i april 2012 i Rom. (Foto: AFP/Alberto Pizzoli)


  • Film: The Avengers
  • Produktionsår: 2012
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Joss Whedon
  • Medverkande: Robert Downey jr., Chris Evans, Chris Hemsworth. Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Clark Gregg, Stellan Skarsgård m fl.
  • Kommer ut: 120905

Vill man göra en film som garanterat kommer att dra in mycket pengar just nu, ska man göra en film om superhjältar. Vad kan då vara bättre än att göra en film om ett gäng superhjältar? Det är actionspäckat och faktiskt bättre än jag väntat mig, även om det kanske inte är tal om den bästa filmen i genren.

Redan i ”Iron Man” (Jon Favreau, USA, 2008) dök Nick Fury (Jackson) upp och pratade med Tony Stark alias Iron Man (Downey) om den grupp som kallas ”The Avengers”, som alltså består av några av serietidningsförlaget Marvels mest populära hjältar. Under de kommande åren skulle Jackson eller Downey eller agent Coulson (Gregg) dyka upp i andra filmer med Marvels populäraste superhjältar. Och nu har filmen om ”The Avengers” äntligen kommit alltså.

Superhjältarnas egna filmer har varit av varierande karaktär. ”Iron Man” och dess uppföljare var till exempel mediokra historier som endast överlevde tack vare sina specialeffekter och Downeys karismatiska spel. ”Thor” (Kenneth Branagh, USA, 2011) var en katastrof i mitt tycke. ”The Incredible Hulk” (Louis Leterrier, USA, 2008) hamnar någonstans mitt emellan. Av någon anledning har man, för denna film, bytt ut Edward Norton mot Mark Ruffalo. Med tanke på att många av de som medverkar i denna film troligtvis är väldigt dyra, handlade det kanske om pengar; Ruffalo är mycket billigare än Norton. Den starkaste filmen var ”Captain America” (Joe Johnston, USA, 2011), som, trots det lite fjantiga namnet, är den hjälte som har mest djup.

I denna film ställs hjältarna mot halvguden Loke (Hiddleston), Thors (Hemsworth) fosterbror. Hans mål är att erövra världen; vad annars? och förslava den mänskliga rasen. Det är upp till ”The Avengers” att sätta stopp för honom. Förutom redan nämnda hjältar, dyker även Natasha Romanoff alias”The Black Widow” (Johansson), och Clint Barton alias ”Hawkeye” (Renner) upp i denna film. Eftersom de alla är vana att jobba ensamma och har lite olika värderingar, uppstår en del samarbetsproblem. Captain Americas pliktkänsla går till exempel inte vidare bra ihop med Tony Starks arroganta attityd. Sedan är det ingen som riktigt litar på Bruce Banner (Ruffalo), som inte har vidare bra kontroll över sitt alter ego, Hulken.

Det finns ingen av Marvels filmer som kan mäta sig med konkurrenten DC Comics senaste filmer om Batman i regi av Christopher Nolan. Detta beror inte på att Batman är bättre eller tuffare än någon annan superhjälte, utan på att Nolan är en av de bästa actionregissörerna för tillfället. Men ”The Avengers” är faktiskt bättre än någon av superhjältarnas individuella filmer. Detta är visserligen inte så svårt att åstadkomma. Förutom att specialeffekterna, så klart, är i toppklass, så ligger mest fokus på att utforska gruppdynamiken, vilket ger filmen en viss tyngd. Och man blir, så klart, nyfiken på att se hur denna dynamik kan utvecklas i nästa film, som är planerad att släppas om ungefär tre år.