The Ark vann melodifestivalen
The Ark fick både juryns och telefonväljarnas röster i finalen av svenska melodifestivalen, 2007.


Favoriterna höll för trycket. The Ark vann Melodifestivalen med sin låt The worrying kind.

Andreas Johnson räckte inte hela vägen fram i år heller. Han blev tvåa och Måns Zelmerlöw kom trea.

The Arks seger i finalen i Globen var odiskutabel. Gruppen vann både tittaromröstningen och flest flest röster av de elva jurygrupperna. Nu blir det sextetetten från Rottne utanför Växjö som får representera Sverige i schlager-EM i Helsingfors i maj.

The Ark fick 248 poäng, vilket är tangerat rekord, det högsta någon har fått i Melodifestivalens historia. Samma antal poäng för Afro-Dite 2002. Andreas Johnsons A little bit of love fick 189 poäng och Måns Zelmerlöw 171. Lärarinnan Marie Lindberg kom femma.

2 072 918 röster kom in till telefonomröstningen.

Senaste gången Sverige representerades av en etablerad popgrupp i tävlingen var 1974 och då gick det rätt bra. Det året vann Abba schlager-EM med Waterloo, vilket blev startskottet på för de svenska superstjärnornas segertåg i hela världen. Ett gott omen inför tävlingen i Helsingfors, kanske.

Finalen i Globen blev kulmen på en sex veckor lång turné med fyra deltävlingar och en hel vecka för Andra chansen inför finalen.

Årets tävling innebar en slags generationsväxling i schlager-Sverige. Rutinerade storstjärnor i genren som Nanne Grönvall, Magnus Carlsson och tidigare vinnaren Jessica Andersson missade något överraskande finalen samtidigt som folkkäre popstjärnan Magnus Uggla även han slogs ut, i Andra chansen. Och i finalen kom Anna Book och Tommy Nilsson långt ner i resultatlistan.

I stället kom det fram en ny generation stjärnor i Sonja Aldén, Sarah Dawn Finer och Marie Lindberg.

Nu tar schlagercirkusen paus ett tag. I maj varvar den i gång igen. Den 12 maj är det final i schlager-EM i Hartwall arena i Helsingfors dit Sverige är direktkvalificerat efter Carolas femteplats i fjol. På måndag lottas startordningen.