Thaksins syster redo att bli Thailands nya premiärminister
Yingluck Shinawatra hälsar på media innan hon håller segertal vid Puea Thai Partys partihögkvarter den 3 juli i Bangkok, Thailand. (Foto: Paula Bronstein/Getty Images)


Vallokalsundersökningar i Thailand visar att premiärminister Abhisit Vejjajiva har förlorat valet till Puea Thai Party, vilket banar väg för Thailand att få sin första kvinnliga premiärminister, Yingluck Shinawatra, som är syster till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra.

Abhisit Vejjajiva medgav nederlaget på söndagen då opinionsundersökningar visade att oppositionspartiet hade vunnit en stor majoritet med 313 av Thailands 500 parlamentsplatser, enligt de siffror som offentliggjorts av Bangkok Post.

– Det står nu klart att valresultatet hittills visar att Puea Thai Party har vunnit valet och Demokratiska partiet medger nederlaget. Jag skulle vilja gratulera Puea Thai Party till rätten att bilda en regering, sade Abhisit i tv.

Enligt vallokalsundersökningarna skulle demokraterna få 152 platser i parlamentet.

Yinglucks seger förväntas bana vägen för hennes kontroversielle bror att återvända till Thailand, efter att han blivit avsatt i en kupp 2006.

Trots att omröstningen kan jämföras som en strid mellan gulskjortor, demokrater och de Thaksinstödda rödskjortorna, var det få rapporter om våld på valdagen.

Ett par mindre incidenter rapporterades från den oroliga sydliga provinsen Narathiwat, men de kunde skyllas på den muslimska separatiströrelsen.

Frågan blir nu hur snabbt Thaksin återvänder till Thailand och vad som kommer att hända när han gör det.

Krit Kunplin, 34, en före detta journalist som nu är marknadschef för ett internationellt företag i Bangkok, tror att Thaksins återkomst kommer att ta gulskjortorna tillbaka ut på gatorna och att det även kan provocera fram en reaktion från armén. Armén iscensatte den oblodiga kuppen mot Thaksin för fem år sedan.

– Jag tror inte att det kommer att vara bra för det thailändska samhället. Jag tror att det är ett faktum som vi måste möta förr eller senare. Men resultatet kommer inte att bli lugnt, sade Krit Kunplin.

Thaksin har en fällande dom för korruption hängande över sig i Thailand och en arresteringsorder för terrorismanklagelser som härrör från fjolårets dödliga rödskjorteprotester. Men under valkampanjen krävde Yingluck och Puea Thai Party amnesti för politiker som dömts i efterdyningarna av 2006 års kupp för att få en ”försoning” till landet.

Söndagens omröstning var den fjärde på sju år.

Översatt från engelska.