Thailändsk polis grep kinesiska demokratiaktivister
Dissidenter samlades utanför den kinesiska ambassaden i Thailand inför årsdagen av massakern på Himmelska Fridens torg den 4 juni 1989. (artikelförfattarens bild)


Den 29 maj skingrade thailändsk polis en grupp kinesiska dissidenter som samlats framför den kinesiska ambassaden i Bangkok för att uppmärksamma årsdagen av nedslaget mot demokratirörelsen på Himmelska Fridens torg i Peking den 4 juni 1989.

Dissidenterna protesterade även mot det kinesiska kommunistpartiets tyranni. Efter påtryckningar från den kinesiska ambassaden grep thailändsk polis tre av aktivisterna: Wu Haibo, Zhao Junqing och Jiang Yefei.

Zhao Junqing greps efter att ha använt en högtalare då han berättade för de förbipasserande om demokratirörelsen den 4 juni 1989. Andrra demonstranter på plats delade ut flygblad med information om massakern på Himmelska Fridens torg.

Vid femtiden på eftermiddagen anlände thaipolisen till platsen och diskuterade situationen med Kinas ambassad genom ambassadens säkerhetspersonals walki-talkie. Den kommande timmen kom fler poliser för att skingra folkmassan och Wu, Zhao och Jiang arresterades.

Ett gonvittne vid namn Wang Min berättade för China Spring att en av poliserna sagt till honom att de gripna personerna antagligen skulle komma att utvisas och deporteras tillbaka till Kina. Wang vädjar till omvärlden att vidta akuta åtgärder för att rädda de arresterade aktivisterna.

Enligt Lin Dajun, som också bevittnade händelsen, har de tre gripna kineserna ansökt om FN:s flyktingstatus och står under FN:s beskydd.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17623/