Thailand väntar på turisterna
Under högsäsong i Thailand ser man sällan två lediga solstolar. Här en strand i Krabiprovinsen under lågsäsong. (Foto: Mikael Iso-Oja)


Thailand förbereder sig för nya turister, nya resmål fylls i resekatalogerna och thailändarna rustar för en ny högsäsong.

Det är en dramatisk skillnad mellan lågsäsong och högsäsong i Thailand. Under lågsäsongen sveper monsunen in över landet, ibland bara någon timme under dagen, ibland kan regnet hålla sig kvar under några veckor. Men solen kommer alltid tillbaka och då är det hett. Under högsäsongen är det varmt, sällan regn, svala vindar från norr och öst och ett stilla hav.

På de utpräglade turistorterna, där turisterna utgör den största delen av befolkningen, stänger många restauranger och butiker under lågsäsongen och det blir lite ödsligt.

Men för dem som vill ha mindre folk omkring sig och kunna beställa mat utan att vänta för länge på maten, eller bara vara några stycken kring poolen och inte behöva gå upp klockan sex för att få en solstol, för dem är lågsäsongen idealisk.

Det som däremot talar emot lågsäsongen är strömmarna utifrån havet. De skapar vågor och drar med sig farliga maneter och skräp som är skadligt, som glas och stora trädstockar. Då är det oftast poolen som gäller.

En dykinstruktör som har bott i Krabiprovinsen sade i år:
– Lågsäsongen är helt klart min favorit, det är inte alls lika hektiskt.

Under lågsäsongen är det hantverkarnas tid för då skall nya byggnader byggas och gamla restaureras. Ju närmare högsäsong man kommer desto fler restauranger och butiker öppnar och nya varor fyller hyllorna igen.

I början på november börjar turisterna strömma till och snart har farangerna, som turisterna kallas, fyllt stränderna. Det finns inga entydiga svar vad ordet farang har för ursprung. En del tror att det betyder fransman andra säger att det kommer av det persiska ordet farangi – utlänning.

Under 2008 besökte ca 400 000 svenskar Thailand jämfört med 1987 då endast 33 000 reste dit.