Thailand: Spänningarna tilltar i det politiska dödläget
En thailändare som protesterar mot regeringen bakom Thailands regeringsbyggnads grindar. (Foto: Epoch Times)


Oroligheterna i Thailand har ytterligare förvärrat den politiska kris som kan komma att få landets regering på fall. Klockan 17 den 28 augusti hade thailändsk polis radat upp sig utanför regeringsbyggnaden som protesterande invånare ockuperar sedan två dagar tillbaka.  

Folkets demokratiallians (FDA), som leder protesten, har lagt en deadline för premiärministern Samak Sundaravejs avgång den sista augusti.  Den 27 augusti utfärdades arresteringsordrar för nio toppmedlemmar i FDA. De anklagas för fyra olika brott, bland annat landsförräderi. Premiärministerns kontor befaller de protesterande att lämna regeringsbyggnaden, vilket partiet har överklagat.   

För närvarande avser premiärministern dock inte att låta upplösa demonstrationen med tvång.  FDA:s ledare har upprepade gånger lovat att inte tillgripa våld.

En av nyckelpersonerna, Sondhi Limthongkul, menade att han inte skulle använda de protesterande som en sköld för att undvika att bli arresterad.  Tidigare under dagen hade polisen knappt synts till vid den förbommade entrén till den ockuperade zonen på regeringsområdet. Styrkan på 2000 man satt två kvarter bort och läste nyheter eller tog en lur i hettan. Deras kravallutrustning stod lutad mot stängsel eller låg staplade bakpå ett flak. De gjorde inte intryck av att stå redo att rycka in.  

Protestens organisatörer låste in sig själva genom att kedja ihop grindarna till regeringsbyggnaden. Tusentals protesterande befann sig innanför och ytterligare tusentals hade slagit läger på regeringsområdet utanför för att hålla polisen borta.  En grupp om 30 thailändska senatorer gav underförstått sitt stöd till FDA genom att ifrågasätta anklagelsen om landsförräderi.  

– De protesterande har inte tillräckligt med vapen eller styrka att förändra den administrativa regimen och omkullkasta demokratin, sade senatorn Tuang Anthachai enligt nyhetstidningen The Nation.  

Tio av senatorerna besökte som en stödjande gest protestområdet och uttryckte sin önskan om att manifestationen skulle förbli fridfull.  Nu när polisen visat sig på plats ber ledarna de protesterande att inte skrämmas, och vara redo med kameror och videokameror för att dokumentera vad än polisen tar sig för. Bland de protesterande finns många kvinnor, barn, munkar och nunnor.  Människor från hela Thailand har samlats för att stödja FDA. De är förberedda för den långa vistelsen. De har tagit med sig resväskor, tält och hygienutrustning och det historiska regeringsområdet har förvandlats till en tältstad överhopad av gula attiraljer. Den gula färgen är FDA:s kännetecken.  

Intervjuerna med protesterande hade alla samma ton. Sangjan Luangprabang, en 49-årig matförsäljare, kom hit på morgonen tisdagen den 26. Han satt i en av de fem busslasterna med FDA-supportrar från Maesot som ligger 675 kilometer från huvudstaden.  På frågan hur länge han kommer att stanna svarade Sangjan:

– Jag kommer inte att återvända förrän regeringen avgår. Vi har ingen bil att åka hem med.  

Den regimkritiska gruppen kräver premiärminister Samak Sundaravejs avgång. De kallar honom för ”den forne premiärministern Thaksin Shinawatras olagliga ombud”.

Shinawatra drevs bort i en statskupp för omkring två år sedan efter att ha anklagats för korruption. På den tiden hade FDA lett månader av protester mot Shinawatra, vilka militären stoppade då de iscensatte kuppen.  Tre dagar efter kuppen utsåg den thailändske kungen Bhumibol Adulyadej generalen Sonthi Boonyaratglin till den tillfälliga regeringens överhuvud och de styrde landet i 15 månader tills valen i december förra året. Sundaravej vann valet med ett parti som byggts upp ur ruinerna av den störtade Shinawatras parti Thai-Rak-Thai. Det var emellertid ett val fullt av anklagelser om valfusk och korruption och man ansåg att Shinawatra finansierat det hela.  

Så, vad kommer då att hända efter att regeringen fallit?   

– Jag bryr mig inte om vem som styr, vem som helst men inte den här gruppen. Jag vill bara bli av med den här regeringen, sade Sangjan.  På grund av anklagelserna om ohejdad korruption i Thailands sköra demokrati efterlyser FDA en konstitutionell reform, vilket skulle byta ut 70 procent av parlamentsledamöterna.  

Kuppen 2006 var Thailands 18:e i ordningen efter andra världskrigets slut.   

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/thailand-politics-pad-government-3485.html