Thailand: Premiärministern avsatt - flygplatserna öppnar
Ankomsthallen på Suvarnabhumiflygplatsen i Bangkok städas sedan demonstranterna lämnat dem. (Foto: AFP)


Thailands premiärminister avsattes av landets konstitutionella domstol tisdagen den 2 december. Därmed kom månadens upptrappade protester mot regeringen till ett slut. De belägrade flygplatserna förväntas kunna öppna och återgå till det normala om två veckor.

– Igår meddelade Swiss air mig att mitt flyg från Bangkok den 7 december var inställt så jag ordnade en alternativ resväg för att ta mig till norra Thailand via Singapore. Idag verkar det som att flygplatsen kommer att öppnas igen så jag vet inte vad som händer, sade en resenär som försökte att ta sig till landet trots varningar.

Premiärminister Somchai Wongsawat och hans parti People Power Party (PPP) har bannlysts från den politiska arenan i fem år framöver. Thailands nya lagstiftning innebär att ett parti vars företrädare begår valfusk straffas med upplösning.

– Eftersom domstolen beslutade att upplösa PPP måste partiledarna och partistyrelsen bannlysas från politiken i fem år, sade domaren Chat Chonlaworn, meddelar Bangkok Post.

De gulklädda, regeringskritiska Peoples Alliance for Democracy (PAD) har förhindrat all flygtrafik till och från Bangkok sedan den 25 november då de ockuperade Suvarnabhumi International Airport och inrikesflygplatsen Don Muang.  

Minst fem av de protesterande rapporteras ha omkommit i konfrontationer med de rödklädda, regeringsvänliga demonstranterna under de senaste månadernas oroligheter.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/thailand-airport-bangkok-protest-pm-seige-8028.html