Texten på bakgrundsskärmen manar till eftertanke
Foto: Yvonne Kleberg/Epoch Times


Birgitta Larsson, handlare, som tillsammans med sin väninna Ann-Marie Karlsson som driver en tobaksaffär såg föreställningen på torsdagskvällen i Linköping. De hade köpt var sitt program för att senare i lugn och ro hemma kunna smälta allt de hade sett. Intrycken från den slutsålda föreställningen var överväldigande och avlöste varandra.

– Den var underbar. Jag var i Kina för en månad sedan och jag vill se mer av galan, sade Birgitta.

– Föreställningen var väldigt fantastisk, mycket fina kläder och mycket bra dansare. De är ju jätteduktiga, sade Ann-Marie.

I Linköping har det varit lite ståhej kring Divine Performing Arts när den kinesiska ambassaden med olika medel försökte stoppa föreställningen. Landshövding Björn Eriksson menade att det var bra reklam inför föreställningen. De två väninnorna uttryckte sin indignation över det kinesiska försöket att lägga hinder i vägen.

– Det är helt vansinnigt, menar Birgitta. Varför skall kinesiska ambassaden blanda in allting. Låt Shen Yun uppträda, de är ju jätteduktiga!

– Låt oss få se mer av det fina från Kina nu när de skall ha OS, sade Ann-Marie.

Shen Yun-The Divine Performing Arts förmedlar en bild av glädje, åtföljt av ett budskap menar väninnorna.

– Det är ju gräsligt det folket i Kina har varit med om men då är det ju underbart att de kan framföra den här glädjen, efter det förtryck som fortfarande pågår i Kina. Det bevisar ju att människan inte ger upp, säger Birgitta.

Intrycket hos de två väninnorna är att folket i Kina på olika sätt har det svårt och är förtryckta på grund av diverse orsaker, men de menar att vi inte får ge upp.

– De måste kämpa på mot förtrycket och annat som är fel, det behöver vi göra i alla länder, sade Ann-Marie.

– Nu håller de på att jobba lite på frihet och mer yttrandefrihet för folket i Kina. Det enda är att de fortsätter med det och att de får lite hjälp från länderna runtomkring, säger Birgitta.

Ett av syftena med Divine Performing Arts föreställning The Chinese Spectacular är att återupprätta den gamla traditionella kinesiska kulturen.

– Ja, det tror jag är inte alls är fel, det är ganska vettigt. Lyckas de så är det jättebra, säger Birgitta.

I programmet kan man läsa att föreställningen försöker ge publiken konstnärlig njutning och en mer djupgående uppskattning av den mänskliga andens skönhet.

– Texten på storbildsbakgrunden var ju lite att tänka på faktiskt, menar Ann-Marie.