Testar Windows 7
(www.microsoft.com)(www.microsoft.com)

(www.microsoft.com)

När jag först hörde om funktionerna som var fanns i betaversionen av Microsofts Windows 7 var jag lite skeptisk, men efter en grundlig testning upplever jag det som en trevlig plattform.

Efter det nästan totala misslyckandet med Windows Vista, lyssnade Microsoft på användarnas åsikter för Windows 7. Resultatet är ett rent, användarvänligt gränssnitt som har en del av det bästa från XP, Vista och även några Mac-liknande element.

Microsoft tog till ganska många åtgärder för att Windows 7 skulle bli snabbare och smidigare än Vista, och det visar sig verkligen. Hela miljön känns mycket smidig och har flera märkbara förbättringar från tidigare Windows.

Med Windows 7 startar datorn snabbare och verkar inte lida av den långa dötid som ofta hör till när man kör stora program.

Det jag gillar mest med Windows 7 är den nya Kontrollpanelen, som ger skrivbordet ett avgjort renare utseende. (Det påminner något om Kontrollpanelen i Leopard, Macs operativsystem). Ikoner och genvägar delar nu samma utrymme och är uppradade i små block intill varandra. När man öppnar flera sidor i samma program som exempelvis webbläsaren, skapas ett nytt lager på toppen av ikonen. När man klickar på ikonen visar den alla sidor som för tillfället är öppna i det programmet.

Det nästa på min favoritlista är den nya storleksfunktionen för fönster. När man drar ett öppet fönster till sidorna så ändrar det automatiskt storlek. Dra det till höger och fönstret ändrar storleken vid den högra halvan av skärmen – och på samma sätt med den vänstra sidan. Dras ett fönster till toppen av skärmen förstoras det helt. Det är en bra funktion, speciellt när man använder två fönster intill varandra.

Om man har flera fönster öppna och vill stänga alla förutom ett, klickar man bara på det fönster som man vill behålla, skakar fönstret några gånger och de andra fönstren stängs. Upprepas det så öppnas de nyss stängda fönstren på nytt.


Skärmen för att ta hand om plugin-enheter. (www.microsoft.com)

Skärmen för att ta hand om plugin-enheter. (www.microsoft.com)

En funktion som är en besvikelse på Windows 7 är den som automatiskt ska upptäcka och öppna en speciell ikon i kontrollpanelen. Ett exempel är om man kopplar en telefon till datorn så ska Windows 7 automatiskt visa en ikon i kontrollpanalen, med en bild på en telefon och öppna ett fönster med olika val för apparaten.

Jag försökte med både en Nikon D200 och en IPod Touch, men funktionen lyckades inte med någon av dom. Det är kanske bara ett problem med betaversionen, eller så fungerar det bara med ett mindre antal utvalda produkter.

Andra funktioner som noteras i det nya operativsystemet är den möjligheten med touch-screen och funktionerna med hemmanätverk, för att koppla upp sig med andra Windows 7-användare i hemmet. Dessa tillägg kräver förvisso speciell hårdvara.

Sammantaget, så är det bästa med Windows 7 inte så mycket i dess program och genvägar, utan det ligger mer i dess rena, snabba och behagliga arbetsyta. Jag ser fram emot den slutgiltiga versionen, som väntas vid årsslutet.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13002