Teskedsordens bokpris till Janne Teller
Janne Teller signerade sin bok efter att ha mottagit bokpriset av Teskedsordens styrelseledamot Margot Wallström. (Foto: Barbro Plogander/ Epoch Times)


För tredje året i rad delar Teskedsorden ut ett bokpris och i år gick priset till Janne Teller.

– Man tror först att det är en man, jag är förmodligen lite gammalmodig, men på svenska är det en man, sade Magot Wallström som delade ut priset.

Janne Teller är danska. Hon får priset för sin bok ”Om det var krig i Norden”. Boken ser ut som ett pass och är illustrerad av Helle Vibeke Jensen.

Författaren vänder på situationen som existerar för många i världen i dag och sätter in dig där. Tänk om det blev krig i Norden och du skulle tvingas ge dig ut på en farlig resa. Du blir en flykting i ett främmande land och blir behandlad som en andra klassens medborgare och möts av misstänksamhet och fördomar.

Boken kom till för att väcka läsarens medkänsla för de som flyr från oroligheter och förtryck.

– Det är trist att det finns behov av boken, sade Teller.

Janne Teller har arbetat i FN med humanitära frågor och konfliktlösning i länder som Tanzania, Moçambique och Bangladesh. Hon lämnade FN 1995 för att uteslutande ägna sig åt sitt författarskap och har fått många utmärkelser. Teller är i dag bosatt i New York.

Priset delades ut av Teskedsorden som är en stiftelse med uppdrag att arbeta mot intolerans och främlingsfientlighet.

– Vi har inspirerats av Amos Oz som skrev en bok om hur man botar en fanatiker. Han säger att om det skulle börja brinna, så kan man förstås springa för livet för att rädda sig själv, eller man kan skriva en insändare och klaga på brandkåren som inte förebyggde branden. Eller så försöker man att tillsammans släcka elden. Har man inte en filt eller en hink, något som effektivt kan släcka elden, så får man ta det man har.

Här letar Margot Wallström bland sina halssmycken men så får hon tag i det hon söker, en halskedja som har en liten tesked.

– Även om vi bara har en tesked så kan vi alla bidraga till att minska intoleransen och främlingshatet.