Terrorister är inte ensamma i cyberspace
En journalist i Washington tittar på FBI:s webbplats där det Usama bin Ladins död meddelades 2 maj 2011. Terrorister har bytt taktik efter Bin Laden-eran, skriver Gabriel Weimann. (Foto: Karen BleierAFP/Getty Images)


Medan politiker i Väst diskuterar om Usama bin Ladins dödsfall har ”decimerat” Al Qaida eller inte, har terroristorganisationen framgångsrikt tillämpat en taktik som gör det svårare att förhindra attacker.

”Ensamvarg-terrorism” är den snabbast växande formen av ny terrorism. En ensamvarg är en individ eller en liten grupp av individer som använder traditionell terroristtaktik men som agerar utan medlemskap i eller i samarbete med någon officiell eller inofficiell terroristorganisation, cell eller grupp.

USA:s president Barack Obama har uttryckt oro för denna utveckling. I ett tal i augusti 2011, hävdade han, ”Det mest sannolika scenario vi måste skydda oss mot nu är troligare en ensamvarg-insats, än en stor väl samordnad terroristattack.”

Men hur ensamma är dessa ”vargar” egentligen? I naturen jagar vargar i flock. Så är det fallet även med ensamvarg-terrorister: Det är en virtuell flock, med ett aktivt socialt nätverk bakom sig. De kan fungera ensamma, men de är rekryterade, radikaliserade, upplärda, tränade och regisserade av andra. De verkar ensamma men har sociala förbindelser på internet.

Ett färskt exempel illustrerar processen. Under 2011 blev Jose Pimentel arresterad för att ha planerat attacker med hemmagjorda bomber mot polisfordon och postanläggningar i New York och New Jersey. Pimentel, som föddes i Dominikanska republiken och kom till USA vid åtta års ålder, var en arbetslös 27-årig konverterad muslim och al-Qaida-sympatisör boende på Manhattan.

Han åtalades för att ha tillverkat fem rörbomber vars mål var krigsveteraner som återvänt från Irak och Afghanistan. Han var inte medlem av någon känd al Qaida-organisation. Men inspirationen till sina planerade bombattentat fick han efter att ha läst instruktioner online i tidskriften Inspire som ges ut av al-Qaida och den USA-födde prästen Sheik Anwar al-Awlaki på Arabiska halvön.

Pimentel blev inte bara radikaliserad av tidningen, han fann också instruktioner för att bygga rörbomber, tack vare en beryktad artikel med titeln: ”Hur du tillverkar en bomb i din mammas kök”. Spåren efter Pimentel på nätet avslöjar direktlänkar till kända extremister, som är kopplade till några hundra likasinnade personer.

Pimentel är bara en av många ensamvarg-terrorister som använder internet och plattformarna Youtube, Twitter, Facebook, till att ansluta till sina aktörer och guider. En rapport år 2012 från underrättelse- och säkerhetstjänsten i Nederländerna, AIVD, ”Jihadism på webben, en grogrund för Jihad i modern tid”, fastslår:

”AIVD är medvetet om är att ensamvargar ofta konspirerar och genomför en (våldsam) attack på egen hand, men har funnit att de sällan radikaliseras i total isolering. . . I efterdyningarna av sådana händelser upptäcks det ofta att ensamvargar knappt haft någon kontakt med likasinnade individer i verkliga livet, men har haft aktiv kontakt med människor på internet.

”I efterhand har det framgått att dessa kontakter, samt studier av jihadpropaganda och online-föreläsningar, har bidragit till deras radikalisering och (kanske också) inspirerat dem att begå en sådan (våldsam) handling.”

På grund av försvagat ledarskap lägger al-Qaida hela sin tyngd bakom den ”ensamma” terrorismen. Redan 2003 publicerades en artikel på ett extremist-internetforum som kallas ”Sada al Jihad” eller ”Echoes of Jihad”, där bin Laden-sympatisörer uppmuntrades att vidta åtgärder utan att invänta instruktioner. Under 2006 fick en artikel skriven al-Qaida medlemmen Abu Jihad al-Masri, ”Hur man slåss ensam”, stor spridning på jihad-webbplatser.

En känd salafist-författare, Abu Mus´ab al-Suri, förordade att terrordåd ska utföras av små, självständiga celler eller personer.

Han skisserade en strategi på en global konflikt som tog formen av motstånd från små celler eller personer där organisatoriska kopplingar begränsas till ett absolut minimum. I mars 2010 släppte As-Sahab, en av al-Qaidas medier, en engelskspråkig video med titeln ”A Call to Arms” med USA-födde talesmannen Adam Gadahn.

Videon som riktade sig till jihadister i USA, Israel och Storbritannien, hyllar skytten Fort Hood, Nidal Hasan, som Gadahn beskriver i glödande ordalag: ”pionjär, en föregångare och en förebild som har öppnat en dörr, lyst upp en väg, och visat vägen framåt för varje muslim som befinner sig bland de otrogna … ”

Al-Qaidafilialen på den arabiska halvön, AQAP, har varit särskilt högljudd när det gäller att uppmuntra ensamma terroristhandlingar. Deras engelskspråkiga online-magasin Inspire främjar ”öppen jihad”, en ny taktik som uppstod under decenniet efter 11 september. Varje utgåva av tidningen har en särskild avdelning avsedd att utrusta blivande jihadterrorister med verktyg för att kunna genomföra attacker utan att behöva resa till jihad-träningsläger.

Det finns övertygande bevis på magasinet Inspires effekter bland ensamvargar. Ett växande antal ensamvargar har kopplats till nättidningen, däribland Pimentel, Naser Jason Abdo och Hakan Ertarkan. När den senare greps i London den 12 april 2011 hade han en CD-utgåva av Inspire i sin ägo. Tyskarna Christian Emde och Robert Baum greps den 15 juli 2011 när de försökte komma in i Storbritannien med elektroniska kopior av Inspire, och flera andra greps i Storbritannien den 24 april 2012 och anklagades för att arbeta med att rekrytera andra, ta order från Inspire och inneha kopior.

Andra färska titlar i Inspire är ”Tips för våra bröder i USA”, ”Måltavla Dar al-Harb befolkningen”, ”Martyrernas konvoj: Stå upp och kom med oss” och ”En urban mördares egenskaper ”.

Att identifiera, hitta och arrestera, ensamvarg-terrorister utgör en stor svårighet för organisationer inom kontraterrorism, polis och underrättelseverksamhet. Emellertid kan det faktum att ensamvargar inte är helt ensamma leda till internetspårning och kraftfulla åtgärder.

Om processen att rekrytera, stödja och utbilda ensamvargar sker på online-plattformar kan sådana platser bevakas och studeras. Uppsökande brottsbekämpning av radikalister, extremister, jihad- och andra terroristorganisationer är nyckeln till att upptäcka tidiga hot. Varningssignalerna kan bestå i kopplingar som personer har med kända radikalister eller interaktioner via radikala webbplatser.

En annan åtgärd vid internetspårning av potentiella ensamvarg-attacker är online-infiltratörer och -informatörer. Till exempel har New York-polisen utvecklat en Cyber Intelligence Unit, där hemliga agenter spårar online-aktiviteter kring misstänkta våldsextremister och interagerar med dessa för att bedöma det potentiella hotet. Enheten har spelat en nyckelroll i flera nya terroristutredningar, bland annat mot Abdel Hameed Shehadeh.

Myndigheterna hävdar att han försökte resa till Somalia för att där kämpa med en lokal al-Qaida-grupp.

En indikation på den potentiella nyttan av sådana åtgärder är antalet ensamvargar som innehar terroristmaterial som förvärvats via källor på nätet. Dessa fall visar inte bara på det växande hotet från personer som radikaliserat sig själva utan direktkontakt med etablerade terroristgrupper. De visar också att deras beroende av online-kommunikation kan användas mot dem.

Gabriel Weimann är professor i kommunikation vid universitetet i Haifa, Israel, och författare till åtta böcker och 160 vetenskapliga artiklar. Hans senaste böcker om terrorism och media är The Theater of Terror, Terror på Internet och Frihet och terror. Med tillstånd från YaleGlobal online. Copyright © 2012, Yale Center for the Study of Globalization.

Översatt från engelska.


Epoch Times finns i 35 länder och på 21 språk.
Copyright © 2012 Epoch Times. All rights reserved.
http://www.theepochtimes.com/n2/opinion/no-lone-wolves-in-cyberspace-333843.html