Terroristattack mot tidningen Charlie Hebdo i Paris
Poliser evakuerar döda kroppar vid kontoret för den franska satiriska tidningen Charlie Hebdo på rue Nicolas Appert den 7 januari 2015 i Paris, Frankrike. Beväpnade män stormade kontoret och dödade tolv personer, däribland två poliser, enligt franska tjänstemän. (Foto: Antoine Antoniol / Getty Images)


Frankrike försattes i högsta terroristberedskap efter en brutal attack mot tidningen Charlie Hebdo i Paris på onsdagen 7 januari. Attacken där tre tungt beväpnade män dödade 12 personer, är en av de dödligaste i landet sedan andra världskriget.

Tre maskerade personer beväpnade med bland annat AK-47 Kalashnikov-gevär, stormade in på tidningen Charlie Hebdos kontor i Paris onsdag morgon och började skjuta omkring sig. Minst en av dem ropade ”Allahu Akbar”, eller ”Gud är stor” på arabiska. I attacken skadades åtta personer, och fyra av dem är i kritiskt tillstånd. Bland de döda fanns 10 journalister och två poliser, enligt Bloomberg.

Tidningens mest kända serietecknare, Cabu, Charb, Tignous och Wolinski, var bland de 12 dödade, sade åklagarmyndigheten i Paris, enligt medierapporter.

Tidningen har fördömts av muslimer

Säkerhetsstyrkorna var snabbt på jakt efter de beväpnade männen som talade felfri franska utan brytning, och flydde i en Citroen från veckotidningens kontor på väg mot Porte de Pantin i norra utkanten av Paris, där polisen tappade kollen på dem, rapporterar skriver AP.

Frankrikes president, Francois Hollande, kallade dödsskjutningen enligt AP för ” utan tvekan en terroristattack” och sade att flera andra attacker har omintetgjorts i Frankrike ”under de senaste veckorna.”

”Frankrike är i ett tillstånd av chock efter denna terroristattack”, sade president Francois Hollande till journalister. ”En handling av exceptionell barbari har begåtts mot en tidning, mot friheten att uttrycka sig, mot journalister.”


Franska soldater patrullerar framför Eiffeltornet i Paris den 7 januari. Huvudstaden i Frankrike placerades under det högsta beredskap efter det att tungt beväpnade män ropade islamistiska slagord och stormade tidningen Charlie Hebdo och sköt ihjäl 12 personer i den dödligaste attacken i Frankrike på fyra decennier. Polisen inledde en massiv människojakt efter de maskerade angripare som enligt uppgift kapade en bil och körde över en fotgängare och sköt mot tjänstemän. (Foto: Joel Saget/AFP/Getty Images)

Franska soldater patrullerar framför Eiffeltornet i Paris den 7 januari. Huvudstaden i Frankrike placerades under det högsta beredskap efter det att tungt beväpnade män ropade islamistiska slagord och stormade tidningen Charlie Hebdo och sköt ihjäl 12 personer i den dödligaste attacken i Frankrike på fyra decennier. Polisen inledde en massiv människojakt efter de maskerade angripare som enligt uppgift kapade en bil och körde över en fotgängare och sköt mot tjänstemän. (Foto: Joel Saget/AFP/Getty Images)

Frankrike i högsta beredskap

Tusentals polismän skickades ut för att skydda tågstationer, flygplatser, skolor, bönerum, kulturella platser, affärer och medier.

”Alla medel som finns tillgängliga från inrikes- och justitieministeriet har mobiliserats så att undersökningen kan genomföras snabbt för att identifiera de ansvariga så att de kan gripas och straffas hårt för denna barbariska handling”, sade inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Skolorna stängdes över hela Paris. Toppregeringstjänstemän höll ett krismöte samma dag och president Hollande planerar ett nationellt tal på tv på kvällen.

Omvärlden fördömer

President Barack Obama fördömde starkt attacken i Paris som han kallade för en ”feg, ond” terrorattack och prisade Frankrike för att stå ”skuldra vid skuldra” i kampen mot terrorismen, rapporterar CNN.

Obama sade på onsdagen att han hade ”tagit kontakt” med Frankrikes president Francois Hollande och lovade att erbjuda ”varje slags hjälp” för att stödja Frankrike, ett land som han prisade som ”Amerikas äldsta bundsförvant.”

Som svar på nyheterna, sade den brittiska premiärministern David Cameron på :

”Det som har hänt i Paris är en skrämmande terroristattack och jag vet att alla i Storbritannien kommer att vilja stå med den franska regeringen och med det franska folket vid denna tid. Vi får aldrig låta de värderingar som vi värnar om, demokrati, yttrandefrihet att skadas av dessa terrorister. Vi måste stå emot vad de har gjort och jag känner stor sympati för alla i Frankrike, särskilt för de anhöriga till dem som har förlorat nära och kära … ”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade samtidigt i ett uttalande:

”Det som har hänt i Paris i dag är verkligen en barbarisk attack mot alla de värden som vi delar. Alla vi som bor i Europa fördömer starkt dessa attacker och våra tankar går till det franska folket och särskilt till dem som har förlorat nära och kära i denna fasansfulla attack. Detta är ett angrepp mot de värden som vi alla värnar, värden vilka vi står för, värderingar av pressfrihet, frihet i allmänhet och människans värdighet … och allt vi kan göra för att hjälpa den franska vi kommer säkert göra .”

Margot Wallström skrev på sitt twitterkonto på onsdagen:

Fasansfulla terrorattack i Paris, många människor har dött. De ansvariga måste hittas. Yttrandefriheten måste försvaras.