Terroristattack i Köpenhamn
Poliser säkrar området runt en byggnad i Köpenhamn, Danmark, där skott avlossades den 14 februari 2015 (Foto: Martin Sylvest / AFP / Getty Images)


En 40-årig man dog och tre polismän skadades i Danmark på lördagen, då  beväpnade män sköt mot ett kafé vid Østerbro i centrala Köpenhamn. Kaféet stod värd för en debatt om konst och yttrandefrihet. På mötet deltog bland andra konstnären Lars Vilks, och den franske ambassadören, François Zimeray.

Mötet på Krudttoenden kafé arrangerades av en grupp bakom den svenske konstnären Lars Vilks, som bland annat är känd för att ha gjort en kontroversiell teckning av profeten Muhammed som rondellhund

Attacken som hände strax före 16 tiden på lördagen, tros två ha utförts av två män, som är på flykt efter att ha kört från platsen i en Volkswagen Polo, rapporterar Daily Mail.

Bilen hittades senare  vid Nörrebro, nära platsen där attacken hände.

Högsta beredskap och samarbete med grannländerna

Polisen har högsta beredskap och jagar efter de två gärningsmännen som hade automatvapen och var klädda svart. Det pågår ett samarbete med polisen i Sverige och Tyskland, sade Danmarks statsminister, enligt Sveriges Radio, Ekot.

Mordet på Krudttønden på Østerbro är med all sannolikhet en terroristattack, anser Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

"Danmark har idag drabbats av en cynisk våldshandling. Allt tyder på att skottlossningen i Østerbro var ett politisk mord, och därmed en terroristhandling. Mina tankar och djupaste sympatier går till offren och deras anhöriga, "statsministern sade i ett pressmeddelande, rapporterar Jyllands-Posten.

"Attacken är en handling som fyller mig med djup ilska. Vi kommer att göra allt för att hitta de skyldiga och ställa dem inför rätta."

Lars Vilks trolig måltavla

Vilks och hans anhängare hade samlats i byggnaden innan de två beväpnade männen stormade byggnaden och sköt skott för att sedan fly. Vilks karikatyrer av profeten Muhammed har förargat den muslimska världen. Han misstänks ha varit måltavla för beskjutningen.


Poliser säkrar området runt en byggnad i Köpenhamn, Danmark, där skott avlossades den 14 februari 2015 (Foto: AFP / Getty Images)

Poliser säkrar området runt en byggnad i Köpenhamn, Danmark, där skott avlossades den 14 februari 2015 (Foto: AFP / Getty Images)

"Vi har aldrig tagit några chanser," sade Helle Merete Brix, som är grundaren av Lars Vilks kommittén, till CNN.

"Vad vi har varit så rädda för skulle hända, hände ikväll."

En av talarna Niels Ivar Larsen, sade till tv 2:

"Jag hörde någon skjuta med en automatvapen och någon ropade. Polisen sköt tillbaka och jag gömde bakom baren. Jag kände det var surrealistiskt, som i en film, sade "Niels Ivar Larsen, en av talarna på evenemanget, enligt Daily Mail. Lars Vilks undkom, och sökte skydd i kylrum med hjälp av sina livvakter.

Tidigare har polisen sagt att det var två gärningsmän, men på lördag kvällen skriver man i ett pressmeddelande att förhör man hållit tyder på att det bara var en man som genomförde skottattentatet.

Gärningsmannen beskrivs som 25-30 år och cirka 185 cm lång. Han var klädd i en mörkblå skidjacka med matchande byxor och hade eventuellt även handskar. Den nedre delen av ansiktet var täckt, upp till ögonen, med en halsduk, skriver danska polisen i ett pressmeddelande, rapporterar Ekot.

Fördöms av omvärlden

Attacken fördöms av omvärlden och Storbritanniens premiärminister David Cameron skriver på Twitter:

"Jag fördömer skjutningsattacken i Köpenham, yttrandefriheten måste alltid skyddas. Mina tankar går till det danska folket". 

Frankrikes president François Hollande uttryckte sin solidaritet med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, rapporterar Reuters.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius har fördömt händelsen som han kallade för en "terroristattack".

Frankrikes ambassadör undkom attentatet. President François Hollande ska skicka inrikesminister Bernard Cazeneuve till Köpenhamn så snart som möjligt, enligt Sveriges Radio.

Bara över en månad sedan, dödades 17 personer i Paris, Frankrike, under tre dagars våldsattacker som började när två islamistiska beväpnade män attackerade den satiriska veckotidningen Charlie Hebdos kontor, och öppnade eld som en hämnd för publiceringen av satiriska bilder av Muhammed.