Tenoren Charles De Long: Shen Yun ”Tar dig till en annan värld”
Tenoren Charles De Long såg Shen Yun Performing Arts i Melbourne, den 11 april. (Foto: April Tian / The Epoch Times)


En stilla höstkväll i Melbourne, Australien, välkomnades Shen Yun Performing Arts på deras Australienturné 2012, som även omfattar Canberra och Sydney.

Produktionen ståtar med nästan 100 artister, 400 kostymer, och har den enda orkester i världen som permanent har både klassiska västerländska och kinesiska instrument.

I publiken fanns tenoren Charles De Long, ett välkänt namn under 1970-talet då han uppträdde i Sydafrika och i hela Europa. Han var solistsångare i Eoan Group Opera Company.

De Long fick en djup förståelse liksom ett stort nöje av föreställningen.

– Det finns så mycket fridfullhet i showen att man känner det som man är i en annan tideräkning, det känns som att man är i en annan sfär. Du tas från en dimension till en annan dimension. Jag njuter väldigt mycket av föreställningen.

De Long talade också om sin erfarenhet som sångare, vilket fick honom att uppskatta solistsångarna ännu mer, i synnerhet tenoren Tian Ge och sopranen Chia-Ning Hsu.

– Man kunde känna röstens sanna kärna. Jag njöt verkligen. Man kan förstå att det är en gudabenådad talang, både sopranen samt tenoren. Jag har sjungit över hela världen med många sopraner och många tenorer och jag beundrar deras expertis. Sopranen har en mycket stark naturlig röst.

Orkestern var också något som överraskade och gladde De Long. Han talade om det unika hos den kinesiska kulturen och om den överraskande harmonin mellan de olika typerna av instrument:

– Det finns några kinesiska instrument som jag aldrig tidigare har upplevt. Jag har sjungit med 70-80-mannaorkestrar under min tid och kombinationen med den västerländska orkestrering och de kinesiska instrumenten – fantastiskt. Den ena kompletterar den andra. Det är underbart hur de sätter samman föreställningen, sade De Long.

Han uttryckte också sin stora beundran för den ovanliga teknologin där bakgrundsskärmen interagerar med det som händer på scenen och han hoppades att den nya tekniken kommer att anpassas till operaföreställningar.

De Long hade varit osäker på om han skulle kunna förstå de kinesiska sångtexterna.

– Jag kom till showen, och jag sade till mig själv, kommer jag att kunna njuta av det som de ska sjunga på ett främmande språk? Och jag sade till mig själv när det började, dessa människor är fantastiska! Det måste ha tagit dem oerhört många repetitioner, timme efter timme, och även innan repetitionen ens kunde äga rum.

– Jag sade till mig själv, de måste ha haft en oändlig mängd människor för audition, för jag försökte särskilja mellan dem som var på scenen. Dansarna var alla lika och alla, enligt min mening, såg ut som, solistdansare.

De Longs helhetsintryck var att föreställningen var inspirerande och han avslutade med att säga:

– Jag skulle rekommendera vem som helst att ta sin sista dollar; komma och se föreställningen. Den är fantastisk. Jag njöt av varje ögonblick från början till slut. Jag tror att jag kommer tillbaka i morgon kväll. Den är annorlunda än vad man ser varje dag. Den tar dig bort från det som du är van vid och ger dig något nytt. De tar dig med på en resa. En mycket inspirerande, emotionell [resa]. Shen Yun tar dig från där du sitter till en annan värld.

April Tian & Kati Turcu rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen. Sista anhalten för Europaturnén 2012 är London 12 – 15 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner för Shen Yun Performing Arts.

Artikeln på engelska.