Teng Biao kämpar för kinesers rättigheter
Teng Biao skriver under en petition för mänskliga rättigheter i Kina (Foto: Marcus Brandt/AFP/Getty Images)


Den holländska tidningen De Pers publicerade en intervju med Teng Biao, en av få människorättsförespråkare som fortfarande är aktiva i Peking. Eller rättare sagt var. Intervjun gjordes natten innan han flydde från landet.

Teng har försvarat många oskyldiga människor såsom Falun Gong-utövare, tibetaner, kristna, tvångsvräkta och andra människor som också utsatts för orättvisor. Trots att han rör sig inom lagens ramar, blir han ändå utsatt för många risker.

”Eftersom man i själva verket aldrig vet när eller hur man kan komma att bli bestraffad” säger han.

Han är en av få i Kina som försvarar grundläggande mänskliga rättigheter.

Under OS har de flesta, bortåt hundratalet dissidenter, som normalt rör sig i Peking, antingen flytt staden, eller så håller de sig gömda.

“Harmoniskt samhälle”, de två orden som det kinesiska kommunistpartiet (KKP) konstant använder sig av för att rättfärdiga sina brott, är också orsaken till massarresteringarna som skett. Den 6 augusti skrev den kinesiska upplagan av Epoch Times att KKP hade upprättat tre ”protestområden” dit folk kunde gå för att protestera. De upprättades för att det skulle se bra ut i ögonen på de som håller kontroll på Kina under OS.

Trots dessa tre områden, har alla som ansökt om tillstånd för att demonstrera där, gripits, satts i husarrest eller fått fängelsestraff.

År 2007 intervjuade Dutch Radio World Broadcast Teng, han sade då:

“Jag vet att jag riskerar att fängslas, förlora mitt arbete vid universitetet eller misshandlas av polisen. Men det är inte enbart för mig själv jag kämpar. Jag kämpar även för min dotter och hennes generation. Jag vill att hon ska kunna leva i ett samhälle utan att behöva vara rädd.”

Han sade också under intervjun att han inte är rädd vare sig för skrämseltaktiken eller den rigorösa kontrollen. han är bara väldigt trött på det. Därför har han bestämt sig för att ta en paus och återkomma när OS är över. Teng är alltid övervakad. I mars fördes han bort av polis till en för honom okänd plats där han misshandlades i två dagar, och tillsagd att hålla tyst under OS.

Varje dag ringer polisen till
honom och varnar honom så att han ska hålla tyst och inte tala med utländska journalister. De känner till vilka han pratar med, var han än befinner sig. Om han skulle åka till Himmelska Fridens torg eller OS-arenorna skulle de stoppa honom. Han känner folk som arbetar som civilpoliser, eftersom han äter middag med dem varannan vecka.

De är väldigt vänliga och trevliga mot honom. Men om han inte går dit frivilligt, tvingar de honom.

Andra strikta åtgärder som myndigheterna har vidtagit under OS är att alla som betraktas som ett ”hot”, grips oavsett om man är ett hot eller inte. Den kinesiska upplagan av Epoch Times skrev att ”från Gao Zhisheng, Hu Jia, de 8000 Falun Gong-utövarna som gripits innan OS, till migrantarbetare, petitionärer, universitetsstudenter hemmahörande utanför Peking till utländska studenter och arbetare i Kina, har de som inte fängslats skickats tillbaka till sina hemorter eller ut ur landet”.

Teng skrev nyligen ett brev
tillsammans med Hu Jia och hans fru Zheng Jian. På grund av brevet greps Hu Jia och fick tre och halvt år i fängelse, medan hans fru sattes under husarrest. Nyligen försvann hon och svarar inte längre på sin mobiltelefon. Teng säger att hon berättade för honom på telefon att hon också hotats av polis och varnats för att inte ha någon kontakt med media.

Teng säger att det som upprört honom är inte de pågående olympiska spelen, utan förtrycket av aktivisterna- och journalisternas rättigheter.

“Jag tror att majoriteten av idrottarna och besökarna inte bryr sig om mänskliga rättigheter”, säger han lugnt. Jag är inte förbannad på att spelen fortsätter, men att de griper aktivister och fängslar journalister, under parollen ’ett harmoniskt samhälle’. Det retar verkligen upp mig.”

Teng hoppas att besökare i
Kina ska prata med människor som kan berätta om vad som händer bakom den glättande fasaden av färgstarka tempel och spegelblanka skyskrapor. Men han tror inte chansen är så stor att det händer. De flesta kineser har ingen aning heller. De statskontrollerade medierna har jobbat på bra med att bedra folk. Han kommer själv ihåg hur det var när han såg igenom regeringspropagandan då han var i tjugoårsåldern och noggrannare undersökte massakern på Himmelska Fridens torg 1989.

“Om västerlänningar verkligen vill veta hur det är i Kina, måste de sätta sig in i hur det är att låsas in endast på grund av att man skriver en artikel. Det finns åttio journalister inspärrade här. Låt oss tänka på Zheng Yichun som dömdes till 7 års fängelse bara för att han hade skrivit några artiklar som kritiserade regeringen.”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/opinion/well-known-human-rights-advocate-teng-biao-is-not-afraid-2761.html