Tempeldispyt hotar leda till krig mellan Thailand och Kambodja


Krig hotar att bryta ut mellan Thailand och Kambodja. Orsaken är en dispyt mellan länderna över ett gammalt tempel vid gränsen som enligt flera observatörer eskalerat till truppsammandragningar i området.

Ett tusental kambodjanska och minst 500 thailändska soldater har sedan den 20 juli intagit positioner nära tempelområdet.

Tvisten om 1100-talstemplet Preach Vihear började redan 1962 efter ett beslut av en internationell domstol om att tempelruinen tillhör Kambodja. Frågan komplicerades av att huvudingången till templet ligger på den thailändska sidan samt området är omstridd mark. I juli fick dispyten nytt liv när UNESCO listade ruinen som ett världsarv.

Kambodjanerna utlyste nationellt firande medan thailandarna blev förargade över grannlandets anspråk på det kulturella arvet.

Bangkok anklagade Phnom Penh för intrång på thailändskt territorium.

Hittills har de diplomatiska ordväxlingarna inte visat några tecken på att leda till en snabb lösning. Observatörerna befarar att situationen med tungt beväpnade styrkor på plats och bristen på diplomatiska förhandlingar lätt kan utvecklas till ett krig.