Tema eko: Rättvist från odlare till kund
Birgitta Blomkvist tittar ut från sin butik i centrala Aneby.


Hit kan du komma för att läsa en bok, leta recept eller bara sitta ned i soffan och provsmaka en kopp te i den vackert grönmålade butiken. De flesta kommer dock till Birgitta Blomkvists butik ”Mylla Skafferi & Förråd” för att fylla på förrådet av ekologiska varor eller för att köpa stenugnsbakat surdegsbröd.

Birgitta Blomkvist har haft butiken i Aneby, Jönköpings län, i ungefär två år. Förra året fick hon Aneby kommuns miljöpris. Det ser hon som en glad uppmuntran. Hon har arbetat med miljöhänsyn i olika former så länge hon själv kan minnas. Under många år var hon en av eldsjälarna i den ekologiska och ideella butiken Bikupan i Jönköping.

Tema eko: Med naturen som inspiration

Man märker direkt att Birgitta brinner lite extra för de rättvisemärkta produkterna. Hon berättar att de för det mesta även odlas på ekologiskt vis och därför är att föredra. Det bästa är förstås om båda märkningarna finns med på förpackningen.

Rättvisa arbetsförhållanden

-Många odlare har inte råd med märkningen men stödjer likväl ekologiskt tänkande. Det bästa med rättvisemärkta produkter är att man kan vara säker på att allt gått rättvist till från tillverkningen och att arbetstagaren har fått skälig lön för sitt arbete.

Birgitta berättar om ett TV-program som berörde henne djupt. Det handlade om hur bomullsodlare tvingats börja använda bekämpningsmedel på bomullsplantagerna.

-Först blev skörden bättre av medlen, sedan blev den sämre och odlarna var tvungna att använda mer bekämpningsmedel för att få en liknande skörd, till sist fungerade det inte alls med alla medel och många tar i den här situationen livet av sig för att de inte orkar mer. Deras mark har blivit fullständigt värdelös efter alla bekämpningsmedel.

Birgitta tänker ofta att hon vill köpa in fler ekologiska kläder till butikens sortiment.

Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina

Säljer närbakat surdegsbröd

I Birgittas butik finns det förutom det ovan nämnda bland annat kläder och handdukar, handgjorda barnleksaker, brevpapper, kroppsvårdsprodukter samt hälso- och presentartiklar. Livsmedelsprodukterna utgör dock 80–90 procent av allt som säljs. Varje onsdag kommer det in färskt, stenugnsbakat surdegsbröd från det lokala bageriet Bakelit. Birgitta stödjer gärna närproducerat även om det inte är kravmärkt, om det är något bra.

-Surdegsbrödet är nyttigt, det innehåller råg som gör att det förbränns långsammare, och det är bra för magen. Det tillsätts varken fett, konserveringsmedel, mjölkprodukter eller socker i brödet.

– När man ska köpa presenter har man stora valmöjligheter, då är det ett särskilt bra tillfälle att satsa på rättvisemärkta och/eller ekologiska produkter. Man har då redan avsatt en summa som presenten får kosta, säger Birgitta.

Man kan till exempel köpa en flätad palmbladskorg där man kan lägga livsmedelsvaror av olika slag. Det finns också fint packade kroppsvårdsalternativ i påse.

För den som vill börja handla krav- och rättviseproducerat

ET: Om man vill starta ett sundare liv och börja använda krav- och rättvisemärkta produkter, vad ska man börja med för att det inte ska bli alltför dyrt?

-Man kan välja att köpa basvarorna, och det som man äter mycket av, exempelvis morötter, kaffe, te och ris, de är inte heller dyra. Den ekologiska maten kostar mer, men den har också högre kvalité och man får vad man betalar för. Olika varor kostar olika mycket även i andra affärer. Till och med samma varor varierar i pris från butik till butik, tillägger hon. Jag tror att man kan köpa billigare hos mig än i butiker i både Stockholm och på nätet.

ET: Vad är det sämsta med att inte köpa ekologiskt?

-Det värsta är bananerna! De är värst! Både för arbetarna och för miljön runt omkring. De använder en mycket giftigt vätska som de doppar bananerna i. Är det billigt – så är det billigt, säger Birgitta med eftertryck.

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

ET: Vad är folk mest okunniga om när det gäller ekologiskt?

– Många tror att det fuskas med märkningen, men då är man inne på fel spår från början. Vill man tro det, kanske man inte vill bry sig. Jag har själv sett vilket omfattande arbete som läggs ned på redovisningsarbetet. Många jobbar som sjutton med att skriva upp alla olika kontrollnummer som krävs för att bli godkänd som kravodlare. Om de ska få godkänt från granskningsgruppen måste de också kunna visa upp vad och varifrån de själva har gjort sina inköp.


Det är en strid ström av kunder den här dagen. En man köper surdegsbröd och lite smått och gott.

En strid ström av kunder kommer till butiken den här dagen. En man köper surdegsbröd och lite smått och gott.


Bananerna är de viktigaste att köpa rättvise- och kravmärkt både för miljön och arbetstagaren, tycker Birgitta Blomkvist.

Bananerna är de viktigaste att köpa rättvise- och kravmärkt, både för miljön och arbetstagaren, tycker Birgitta Blomkvist.