Telefonladdning på 20 sekunder möjligt efter tonårings uppfinning


En tonåring i Kalifornien har skapat en apparat som kan ladda mobiltelefonen på 20 sekunder. Hon vann därmed ett pris på 50 000 dollar.

Eesha Khare, 18, från Saratoga, fick priset Intel Foundation Young Scientist Award för att ha skapat en apparat som kan laddas på 20 till 30 sekunder.

”Batteriet till min mobiltelefon dör hela tiden”, sade Khare till NBC News som förklaring till att hon valde att arbeta med projektet.

Superkondensatorn som hon uppfunnit ryms inuti en mobiltelefon.

”Det bästa med mitt projekt var när jag såg den praktiska tillämpningen. Efter att ha laddat min superkondensator i 20 sekunder kunde jag tända lysdioder och det var en otrolig bedrift”, sade Khare till DNAIndia.

Hon tillade att apparaten håller för minst 10 000 laddningscykler, mer än tio gånger mer än normala uppladdningsbara batterier.

Apparaten har ännu bara testats på lysdioder, men NBC rapporterar att den även skulle kunna användas på annan utrustning.

“Den är också flexibel, så den kan användas i rollups och i kläder och tyger”, sade Khare. ”Den har många olika tillämpningar och många fördelar jämfört med batterier i det avseendet.”

Översatt från engelska