Tegelbruksskandalen i Shanxi fortsätter
Fem fabriksägare och 150 misstänkta arresterades och ställdes i juli 2007 inför rätta efter anklagelser om mord, slavarbete och inhumana förhållanden i tegelstensfabriker. Detta som en följd av den skandal som kom i ljuset efter att 400 förtvivlade föräldrar postat en vädjan på internet om hjälp att rädda deras barn. (AFP PHOTO/Mark RALSTON)


Förra året upprördes hela världen när det framkom att ett tegelbruk i Shanxiprovinsen använt bortrövade barn som slavarbetare.

Sedan skandalen uppdagades för ett drygt halvår sedan har dock bara ett fåtal av alla de barn som misstänks ha använts i tegelbruket hittats, rapporterar Sound of Hope Newsdesk. Dessutom misstänks fortfarande enligt officiella källor 1000 barn arbeta i liknande underjordiska operationer, men man misstänker ett högt mörkertal.

Nyligen hölls en internetkonferens för föräldrar till bortrövade barn där det konstaterades att de statliga säkerhetsbyråerna inte ser på de här sakerna som brott att utreda, utan uppmanar föräldrar att själva leta efter sina försvunna barn.

Chen Jikui, far till en pojke som utnyttjats i tegelbruket, berättade att hans son arbetat över 20 timmar om dagen och att det heta teglet bränt honom över hela kroppen. Alla barn som återfunnits lider av svåra mentala och fysiska skador.

Vissa föräldrar till försvunna barn hävdar att myndigheterna skyddar tegelbruksindustrin och att det är därför brotten fortgår istället för att utredas ordentligt.

Källa: Sound of Hope Newsdesk


En kvinna lastar tegelstenar i ett tegelstenbruk nära staden Yueyang i Hunanprovinsen. (AFP PHOTO/Mark RALSTON)

En kvinna lastar tegelstenar i ett tegelstenbruk nära staden Yueyang i Hunanprovinsen. (AFP PHOTO/Mark RALSTON)