Teddy Roosevelts födelseplats - en resa till 1800-talet
Rough Riders uniform och utrustning som har burits av Theodore Roosevelt. Han var överste i Rough Riders i USA:s första frivilliga kavalleri. (Foto: Helena Zhu / The Epoch Times))


Alla presidenter i 1800-talets USA föddes inte i timmerstugor. President Theodor Roosevelt (1858-1919) föddes i en välbärgad familj i New York City, där hans viktorianska hus står kvar än idag.

Teddy Roosevelt var den 26:e amerikanske presidenten. Han tjänade mellan 1901 och 1909, och var även vice president under William McKinely. Den konservative Roosevelt tog examen på Harvard, var borgmästare i delstaten New York, Nobleprisvinnare, upptäcksresande, författare, och överste i USA:s första volontärkavalleri, Rough Riders.

Den 42-åriga Roosevelt är den yngste personen som någonsin blivit amerikansk president. Han tillträdde efter mordet på president McKinely.

Denna mycket begåvade man led av astma i sin barndom och fick hemundervisning eftersom han missade så många lektioner i skolan.

Michael Amato, parkvakt för National Park Service, sade:

– Detta motsäger den generella uppfattningen om Teddy Roosevelt. För när vi tänker på Roosevelt är de två sakerna vi främst tänker på Rough Rider och storviltjägaren. Han var denne robuste karl som alltid satt på hästryggen, födde upp boskap, simmade, spelade tennis, utförde jujitsu och förespråkade sitt ”ansträngande liv”. Och sedan får man höra att han var ganska sjuklig och svag. 

Fadern, Theodore Roosevelt Sr byggde ett hemmagym för den unge Roosevelt för att förbättra sonens hälsa.

– Hans far var en visionär. Vem hade tänkt på ett hemmagym på 1860-talet? sade Amato, som ger guidade turer i huset.

Huset som ligger mellan Broadway och Park Avenue bär många spår av Roosevelt, som bodde där tills han var 14 år. Den bruna stenbyggnaden som står där idag rekonstruerades av Thodate Pope Riddle, en av de första kvinnliga arkitekter i USA. Huset har fem våningar, fem rum, två gallerimuséum och en bokhandel. 

Artefakter som han och hans familjs originalkläder, många böcker designade av Brooks Brothers, gevär, ett piano, porträtt och familjens möbler insamlade från hela världen har samlats på denna nationalhistoriska plats.

Som vuxen fick Roosevelt känna på livets växlingar när både hans hustru, Alice Lee Roosevelt, och hans mor, Mittie Billoch, dog på samma dag – Alla hjärtans dag – 1884. Hustrun avled två dagar efter att ha förlöst Roosevelts äldsta barn, Alice Lee Roosevelt Longworth.

Roosevelt bad sin syster att ta hand om den nyfödda dottern och tillbringade mycket av de följande två åren på en ranch i Dakota, där han lärde sig att behärska ridning, att driva boskap och jaga storvilt. På visit i London gifte han sig med sin barndoms kärlek Edith Carow och de fick tillsammans fem barn.

Som republikansk president i USA ledde Roosevelt kongressen och den amerikanska befolkningen till progressiva reformer och han förde en stark utrikespolitik.

Han var den förste amerikan som tilldelades Nobelpriset. Det var 1906 som han erhöll Nobels fredspris för att ha medlat i det rysk-japanska kriget. Utmärkelsen finns för närvarande i Vita Huset, och en kopia av den finns i födelsehuset.

1909 begav sig den äventyrliga Roosevelt iväg på en safari i Afrika. Han hade just genomfört sin andra mandatperiod som president. En gång berättade han för reportrarna att han kände sig i form som en ”älgtjur”, vilket även var namnet på hans parti när han gick till val igen 1912.

Han sköts i bröstkorgen av en fanatiker under valkampanjen i Milwaukee. Som den erfarne jägare och anatom han var, drog han mycket riktigt slutsatsen att kulan inte hade gått genom lungan eftersom han inte hostade blod. Därmed tog han sig ytterligare 90 minuter för att avsluta sitt tal innan han åkte in för röntgen. Han bar med sig kulan i resten av sitt liv då det hade varit farligare att avlägsna den än att låta den sitta kvar. 

Han förlorade kampen mot president Woodrow Wilson men ett citat från hans tal i Milwaukee blev hans varumärke efter hans död. Han dog i sömnen i Oyster Bay, på grund av en hjärtattack.

– Ingen människa har haft ett lyckligare liv än jag har haft: ett lyckligt liv på alla vis, sade Roosevelt.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21951/