Teaterchef i Quebec: "Shen Yun populäraste showen"
Den helt fullsatta salongen på Grand Théâtre de Québec efter Shen Yuns föreställning den 8 januari 2013, var en imponerande syn, sade Marcel Dallaire, teaterns vd och chef. (Foto: Evan Ning/Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts är en av de mest framgångsrika showerna i sitt slag som någonsin har beträtt scenen på Grand Théâtre de Québec, sade Marcel Dallaire, teaterns vd och chef.

– Här, på Grand Théâtre, är detta första gången som det är utsålt, sade Dallaire efter att ha sett föreställningen den 8 januari. Den var utsåld tre veckor i förväg.

– Vi har aldrig sett en sådan här show förut.

Det är första gången som Shen Yun, ett världsberömt klassiskt kinesiskt dans- och musikkompani, har kommit till Quebec, och teaterchefen Dallaire sade att han skulle kunna se föreställningen ”om och om igen”.

– Jag tyckte väldigt, väldigt mycket om den. Färgerna och dansarna är verkligen fantastiska och också musiken är mycket vacker, sade han.

– En mycket, mycket vacker föreställning, upprepade han.

New York-baserade Shen Yun grundades 2006 med uppdraget att återuppliva den 5 000 år gamla gudomligt inspirerade kinesiska kulturen genom scenkonsten.

Föreställningen fångar essensen av den traditionella kinesiska kulturen och det bjuds flera nummer där man iscensätter berättelser och legender med dans. Förutom klassisk kinesisk dans framförs även etnisk dans och folkdans såväl som solosång.

Enligt Shen Yuns webbsida har traditionell kinesisk kultur och konst systematiskt förstörts under decennier av kommunistiskt styre.

– Jag upptäckte de kinesiska traditionerna [i Shen Yun] med stor glädje, sade Dallaire.

– Jag upptäckte också traditioner som gått lite förlorade i dagens Kina. Så jag tycker det är mycket, mycket trevligt att se en show som denna och att upptäcka dessa traditioner.

Han sade att de danser som var baserade på berättelser också var lätta att förstå och ”mycket vackra”.

Dallaire uppskattade även Shen Yuns musik, inkluderat den unika orkestern, som blandar traditionella kinesiska instrument – såsom den tvåsträngade erhun – i en västerländsk klassisk symfoniorkester.

– Musiken är mycket, mycket bra med bra ledning, sade han och tillade att ”musikerna är utmärkta!”

Deping Xie och Justina Wheale rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som framträder runt om i världen. Shen Yuns New York Company kommer härnäst att besöka Quebec City, Kitchener-Waterloo, och Hamilton, och sedan avslutas den östkanadensiska turnén i Toronto 17-20 januari. Shen Yun Touring Company kommer att vara i Vancouver 10-13 januari.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. Epoch Times publicerar i 35 länder och på 21 språk.

Översatt från engelska.