Teaterbesökare i Bratislava: ”Det är det mest fantastiska jag någonsin sett”
Affärsmannen František Tatarko på premiären av Chinese Spectacular på söndagen. (Foto: Jan Jekielek/The Epoch Times)


Divine Performing Arts Chinese Spectacular hade på söndagskvällen premiär inför fulla läktare i den slovakiska nationalteatern i Bratislava. Den turnerande föreställningen fortsätter att lovprisas av publiken.

– Det är det mest fantastiska jag någonsin sett. Jag är överväldigad. Den är otrolig helt enkelt. Det är väldigt starka känslor och jag är väldigt imponerad, sade Simona Smedova, projektledare på Hälsovårdsministeriet under pausen.

– Jag tyckte om kontraalten, sångaren och jag tyckte om stycket med lotusblomman. Det var faktiskt min kompis idé, hon köpte biljetterna och berättade för mig om det. Jag tyckte det verkade okej och gick för att se vad det var. Nu ser jag fram emot nästa del.

– Gå och se den. Starka färger, fantastisk musik, otrolig rytm, fantastisk show, tillade hon.

Affärsmannen František
Tatarko, som arbetar i byggbranschen, kände redan till föreställningen.

– Den var utsökt. Jag kände till föreställningen, jag har redan varit och sett den i Paris. Och nu är jag väldigt glad över att folk i Bratislava kan få se den och att de gillade föreställningen. Det kan man se på publikens reaktioner, sade Tatarko.

– Som helhet är den kinesiska kulturen så ädel. Den kan beröra människor, den är andlig, den är innerlig.

Förutom att föreställningen spänner över 5 000 år av historia och visar upp danser från olika etniska kulturer i Kina innefattar den också nutida människorättsfrågor. Några danser skildrar den andliga utövningen Falun Gong och utövarnas fredliga respons på den kinesiska regimens förföljelse.

– Jag vet att kommunistregimen i Kina förföljer Falun Gong-utövare. Jag är mycket väl insatt i det eftersom min familj är intresserade av det, sade Tatarko.

Frank Lu från Taiwans utrikesservice nämnde också denna del:

– Jag tycker att den första delen av föreställningen är mycket intressant och rörande. Den ger oss en uppfattning av vad Falun Gong är, speciellt den kulturella betydelsen bakom.

Lu berättade om sina favoriter i föreställningen.

– En är den mongoliska, teet, damerna, på toppen av huvudet [den mongoliska skåldansen] och den andra är den med trummorna. Den är mycket gripande, sade Lu.

– Det är en väldigt intressant blandning av religion, uppträdanden, såväl som ett kulturellt evenemang. Jag skulle rekommendera mina vänner att se den om de har möjlighet.

Efter Bratislava kommer Spectacular att fortsätta till Prag för ytterligare föreställningar nästa vecka. Totalt kommer 35 föreställningar att ges i 14 europeiska länder.

För mer information om komman föreställningar av Divine Performing Arts, gå in på www.DivinePerformingArts.org
http://en.epochtimes.com/news/8-3-9/67266.html