Teater i Moldavien pressad av Kina - stoppar Shen Yun
Professor Dumitru Roman, representant för Falun Dafa-föreningen i Moldavien, talar med lokal media i Chisinau, bland hundratals fredliga demonstranter som vädjar om att Shen Yun ska få uppträda i Moldavien den 25 maj. (Foto: Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts befinner sig på världsturné vilken omfattar över 20 länder. Men i Chisinau i Moldavien nekades gruppen tillträde till Teatern för opera och ballett, samma dag som premiären i Moldavien skulle gå av stapeln, vilket var den 25 maj.

Shen Yuns lokala presentatör, Falun Dafa-föreningen i Moldavien, fick ingen förklaring till att dansgruppen stoppades. Ledningen för teatern vägrade helt enkelt att tala med både föreningen och direktören för Shen Yun, berättar företrädare för Falun Dafa-föreningen. Moldaviens statstelevision Pro TV, blev också avvisade liksom Epoch Times.

Dagarna före den plötsliga helomvändningen försökte den kinesiska ambassadören i Moldavien tvinga den moldaviske kulturministern, Boris Focsa och direktören för National Theatre, Valeria Seican, att stoppa föreställningen, berättar Tatiana Chiriac, ordförande för Falun Dafa-föreningen i Moldavien.

Båda tjänstemännen sade till Chiriac att den kinesiska ambassadören hade förklarat att Moldavien skulle lida av konsekvenser om showen tilläts.

Moldaviens president Mihai Ghimpu var positivt inställd till Shen Yun, berättar Chiriac, liksom teaterdirektören Seican, som lovade att stå emot eventuella påtryckningar från den kinesiska ambassaden.

De gav tydligen efter i sista stund, kommenterar Chiriac. Ingen av tjänstemännen fanns tillgängliga för en kommentar vid tiden för artikeln.

Shen Yun Performing Arts framför klassisk kinesisk dans av världsklass. Shen Yun har sitt säte i New York och har tre dansgrupper som turnerar i världen.

Föreställningarna har hänfört åskådare i Asien, Europa, Nord- och Sydamerika på några av världens mest berömda scener, till exempel Radio City Music Hall i New York, Palais Royale i Paris och Kennedy Center i Washington. Sedan 2006 har Shen Yun framfört över 500 föreställningar inför en publik som uppgår till över en miljon åskådare.

Shen Yun Performing Arts mål är att återuppliva en mångtusenårig kinesisk kultur, en kultur som till stor del utplånades av det kinesiska kommunistpartiet, särskilt under kulturrevolutionen.

Förutom traditionell kinesisk kultur som presenteras genom klassisk dans och musik, tidsenliga dräkter och teman som inspirerats av gamla legender, innehåller Shen Yun moderna dansnummer som utspelas i dagens Kina, som handlar om den kinesiska kommunistregimens förföljelse mot Falun Gong-utövare.

Efter att Shen Yun började turnera har kinesiska diplomater vid flera tillfällen utövat påtryckningar mot teatrar och myndigheter för att de ska stoppa showen. Utestängningen i Moldavien kommer direkt efter att kinesiska diplomater har försökt stoppa Shen Yuns föreställning i Odessa i Ukraina, som planeras äga rum den 28 maj.

På tisdagen samlades demonstranter utanför den moldaviska regeringsbyggnaden för en fredlig protest.

”Lämna kulturen utanför politiken” och ”Moldaviska regeringen får inte ge efter för den kinesiska ambassadens påtryckningar” var ett par budskap som fanns på banderollerna där hundratals demonstranter hade samlats den 25 maj för att visa sitt stöd för Shen Yun.

”Konsten är något allomfattande och stimulerande, och har den fantastiska förmågan att förena människor över hela jorden. Konsten låter oss lägga våra olikheter åt sidan och uppskatta varandras kulturer. … Det är detta som den kinesiska regimen fruktar” skrev Europaparlamentets vice talman Edward McMillan-Scott från Europaparlamentet inför Shen Yuns världsturné i år.

Det moldaviska parlamentet antog med absolut majoritet en lag om yttrandefrihet i mars i år. Den utgör den lagliga grunden för att säkerställa yttrandefrihet i Moldavien.

Epoch Times är stolt sponsor för Shen Yun Performing Arts. För mer information, se ShenYunPerformingArts.org.

Översatt från engelska