Te-guiden: Varför grönt te?


Många västerlänningar kommer i kontakt med kinesisk tekultur genom att dricka jasminte, en sorts grönt, kinesiskt te. Jasminteet kan hjälpa till att pigga upp både sinne och kropp, speciellt när det intas på en tom mage direkt efter morgonduschen.

En del kinesiska new age-grupper lägger lite salt i koppen innan de dricker te, i tron på att det kan rena deras matsmältningssystem om det intas innan frukosten, och att det kan göra att huden ser fräschare ut. De lärde sig den här hemligheten från uråldriga kinesiska medicinalskrifter.

Grönt te, såsom jasminte, betraktas som mer näringsrikt och hälsosamt än svart te, därför att de flesta sorters gröna teer innehåller åttio procent mer antioxidanter än svart te. Färsk grönt te innehåller också mer vitaminer och antioxidanter än lagrat te.

Varför har inte andra kinesiska teer liknande hälsobringande egenskaper? Detta beror på alla gröna, oolong och svarta tesorter framställs från bladen på Camellia Sinensis plantan.

Tillverkningen skiljer sig åt

Det som skiljer grönt te från andra sorter är hur teet bearbetas. De gröna tebladen är ångade, vilket hindrar den mest aktiva katekinen att oxidera.

Epigallokatekingallat är en av de fyra huvudkatekinen i grönt te. Dessa substanser är antioxidanter, och epigallokatekingallat verkar vara den mest kraftfulla.

Svart te och oolongte framställs däremot från fermenterade blad. Fermentering är en slags jäsningsprocess, vilket resulterar i att den kraftfullaste katekinen omvandlats till andra föreningar som inte är lika effektiva för förebyggande av sjukdomar.

Det gröna teets hälsoeffekter

Kineser har känt till det gröna teets medicinska effekter sedan urminnes tider. De har använt teet för att behandla allt från huvudvärk till depressioner.

Idag ger vetenskaplig forskning i Asien och västvärlden konkreta bevis på hälsoeffekterna av grönt te. Till exempel publicerade Journal of the National Cancer Institute 1994 resultat från en epidemiologisk studie, som visar att grönt te minskar risken för matstrupscancer för kinesiska män och kvinnor med nästan 60 procent.

Nyligen kom forskare på University of Purdue fram till att en substans i grönt te hämmar tillväxten på cancerceller.

Här är några medicinska tillstånd som anses kunna lindras genom att dricka grönt te: Cancer, reumatism, höga kolesterolhalter, hjärtsjukdomar, försämrat immunsystem orsakat av infektioner och förebyggande av karies.

Rent eller kryddat

Trots att jasminte tillhör kategorin grönt te, kallas det för kryddat te. De flesta sorters grönt te kan kategoriseras enligt följande:

1. Rent grönt te (ej smaksatt)
2. Kryddat grönt te

Jag anser att lösviktste innehåller mycket mer näring än tepåsar, i och med att det behöver mindre bearbetning och tebladen bevaras såsom naturen har avsett. Bladens form kan också ha en visuellt lugnande effekt när man dricker och ser dem flyta i en fin tekopp.

Gröna teer som du lätt kan hitta i ett tehus är jasminte med dess unika doft, Long-jing eller drakkällans te (longjing cha) med dess rena, jadegrön färg, eller ”Green needles tea”.

Jag ska lära dig hur man väljer sina tekoppar i en kommande artikel. I det gamla Kina sade ett välkänt ordspråk om tekulturen: Teets moder är vattnet, teets fader är teservisen.

Te-guiden: Varför dricka te?

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin